Konačnu odluku o budućem izgledu Kalenića i pijaca na Skadarliji i Paliluli nakon rekonstrukcije, doneće Beograđani. Naime, u toku je konkurs za arhitektonsko-urbanističko rešenje ove tri centralne gradske pijace. Nakon završetka konkursa koje su raspisale Gradske pijace, žiri će izabrati pet najboljih dok će Beograđani na sajtu ovog javnog preduzeća glasati za najbolje.


Iako je za rekonstrukciju Kalenića ranije već bio izabran idejni projekat, od njega se na kraju odustalo. Protiv ovog projekta bila je i sama opština Vračar. Projekat je predviđao pijacu iz dva dela: natkrivenog dela od stakla i drveta gde bi bile smeštene tezge i trospratne zgrade koja bi se nalazila na uglu ulica Njegoševe i Maksima Gorkog. Pijaca bi se prostirala na 40.000 kvadratnih metara.

Prema rečima direktora Gradskih pijaca Dragana Pušare, napušten je koncept koji centralne gradske pijace tretira kao tržne centre budući da je to najskuplje rešenje. Kako navodi sagovornik Danasa, ukoliko bi se sledio ovaj koncept, Grad bi na kraju došao u situaciju da izdržava pijace. Zato su Gradske pijace započele projekat „Povratak u budućnost“ koji centralne pijace tretira kao javni prostor gde se okuplja veliki broj Beograđana.

Veći deo dana pijaca bi funkcionisala kao tržnica da bi se u večernjim časovima uklanjanjem tezgi u podzemne magacine transformisala u trgove.

Prema rečima Pušare mnogi evropski gradovi slede ovaj koncept. Ipak, za pijacu Đeram neće biti raspisan novi konkurs većće biti rekonstruisana po starom idejnom projektu. Sagovornik Danasa navodi da je proces isuviše daleko odmakao da bi se sada zaustavio, a budući da će sam Bulevar kralja Aleksandra dobiti delimično novi izgled, rekonstruisan Đeram će se uklopiti u celokupan ambijent. Ipak, iako je projekat usvojen pre skoro tri godine, njegova rekonstrukcija još nije izvesna. Početak izgradnje zavisiće od novca s obzirom na to da je celokupan projekat vredan oko 25 miliona evra. Rekonstruisan izgled predviđa da se na ulazu u pijacu izgrade dve šestospratnice sa površinom od oko 3.500 kvadrata, a između njih bi bio smešten trg. U produžetku bi bila smeštena cvetna pijaca.

Takođe, predviđeno je da pijaca ima dva podzemna nivoa ukupne površine od oko 29.000 kvadrata. S druge strane, rekonstrukcija Kalenića i pijaca na Skadarliji i Paliluli mogla bi da počne najranije u septembru naredne godine. Koja pijaca će prva biti obnovljena, takođe će zavisiti od obezbeđenog novca.

– Odakle ćemo obezbediti novac zavisiće od ishoda pregovora sa Evropskom investicionom bankom. Postoji mogućnost da se novac obezbedi uz pomoćUSAID, PALGO centra i NALED, gde bismo imali direktnu primenu partnerstva privatnog i javnog sektora – navodi Pušara.

Sagovornik Danasa navodi da se u prethodnom periodu nije radilo ništa planski većad hok. Jedini veliki projekat je rekonstrukcija pijace Zeleni venac, koja se prema tvrdnjama Pušare nije isplatila jer sada njeno održavanje košta mnogo više od samih prihoda. Inače, same Gradske pijace su u toku prošle godine poslovale sa gubitkom, pa je tako razlika između prihoda i rashoda iznosila šest miliona dinara. Pušara ističe da će se rekonstrukcijom tri centralne gradske pijace dobiti novi vizuelni identitet grada koji će vratiti autentičnost beogradskim pijacama. S druge strane, od pijaca u centru grada ne treba očekivati velike prihode, većprihode od pijačnog biznisa ubirati od buduće veletržnice.

– Nezamislivo je da Beograd nema veletržnicu, pa zbog toga imamo najskuplju robu u rinfuzi – navodi Pušara i dodaje da će se u maju na kongresu gde će učestvovati predstavnici svetskih veletržnica tražiti strateški partner za izgradnju beogradske koja bi najverovatnije bila smeštena na mestu Kvantaša.

Osim rekonstrukcije tri centralne gradske pijace i izgradnje veletržnice ceo projekat „Povratak u budućnost“ trebalo bi da bude zaokružen projektom mobilnih pijaca. Naime, Gradske pijace planiraju da u dogovoru sa opštinama na različitim lokacijama u gradu postave mobilne tezge određenim danima u nedelji. Da li će Gradske pijace rekonstrukcijom tri centralne gradske pijace zaista uspeti da povrate prepoznatljivi šmek gradskih pijaca ili će to biti samo još jedno mrtvo slovo na papiru pokazaće vreme. Dosadašnja praksa je pokazala da je od dobre ideje do realizacije projekta veoma dug put. Do sada je samo obnovljen Zeleni venac, ali se ispostavilo da je ova pijaca sada veliki trošak za Grad. Ipak, napravljen je jedan korak napred jer će ovog puta Beograđani moći sami da izaberu najbolje rešenje budućeg izgleda pijace. Ono što je do sada jedino izvesno jesu mobilne pijace koje bi trebalo da zažive od maja, kada će na Dan Evrope biti postavljene u Knez Mihailovoj ulici, kako najavljuju u Gradskim pijacama.

Za prvonagrađene 3.500 evra

Konkurs za arhitektonsko idejno rešenje raspisale su Gradske pijace u saradnji sa Društvom arhitekata Beograda. Konkurs za pijacu Skadarlija je otvoren do 23. aprila. Završetak konkursa za Kalenići Palilulu je 5. odnosno 14. maj. Pobednici konkursa će dobiti nagradu od 3.500 evra, dok će druga nagrada biti 2.000, a treća 1.500 evra dok će dva rada biti otkupljena sa po 500 evra.

 

Zeleni venac gubitaš

Direktor Gradskih pijaca Dragan Pušara navodi da održavanje pijace Zeleni venac košta mnogo više nego što donosi prihode. Takođe, ni interesovanje zakupaca nije veliko. Tako je više desetina tezgi prazno, a prostor u kuli na Zelenom vencu je prazan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari