Kako je Peter Stano, portparol EK, sumirao učinak Lajčaka kao posrednika u pregovorima? 1Foto: print screen Kosovo online

Portparol EU Peter Stano poručio je da je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kojem se mandat uskoro završava, dobro vodio pregovore, ali dve strane nisu želele da prave kompromise.

„Koje lekcije je EU naučila? Jedna je najvažnija: ako strane nisu voljne da se kreću i nastave dalje, niko na to neće moći da ih natera. Naša uloga je da budemo moderator dijaloga između Beograda i Prištine, da im pomognemo da postanu deo EU i počnu da se ponašaju na evropski način, nađu rešenja za važne probleme u korist svojih građana. Činjenica da oni to nisu do sad mogli da urade i krenu dalje sa procesom normalizacije, nije stvar promašaja EU kao medijatora, nego njihov promašaj da to ostvare“, rekao je Stano na brifingu za novinare u Briselu.

Dodao je da će Brisel biti tu, bez obzira na mandat izaslanika.

„Pre nije postojao mandat izaslanika, već je taj posao radio visoki predstavnik za spoljnu politiku. I to je znak koliko pažnje pridajemo toj stvari i koliko želimo da pomognemo Srbiji i Kosovu da krenu dalje, dan za danom. Nije istina da je Lajčak bio neuspešan i nije u redu da se njegov trud tako predstavlja jer je radio najbolje što je mogao uz punu podršku 27 zemalja članica Evropske unije. Nije čak ni faktički u redu da se kaže da je njegov mandat bio promašaj jer, on je postigao sporazum, ali dve strane nisu potpisale taj ugovor. Međutim, za nas to nikad nije bilo pitanje potpisa, taj ugovor je pravno obavezujući i ne postoji bolje objašnjenje činjenice da je pravno obavezujući jer je postao integralni deo pregovaračkog okvira i Srbije i Kosova“, odlučan je Stano.

Naglašava da ako Srbija i Kosovo „ne krenu sa implementacijom, sami sebi štete“.

„Ugrožavaju budućnost u EU i benefite koje njihovi građani mogu dobiti od nastavka u procesu dijaloga. Mi ćemo nastaviti sa međunarodnom ulogom u svemu ovome i kao medijatori. Ako Borelj ne bude visoki predstavnik, biće neko drugi, kao i specijalni izaslanik, trenutno razmatramo hoće li se ta pozicija obnavljati, ali će odluka biti doneta tek od avgusta. Do tada je Lajčak na tom mestu i radi najbolje što može. Nema boljeg primera njegove posvećenosti poslu jer je imao nebrojeno mnogo sastanaka, kako bi rešio najnovije probleme zbog jednostranih poteza Prištine oko dinara koji stalno povećavaju krizu za srpsku populaciju na Kosovu“, rekao je portparol EU.

Na konstataciju da se „ovde radi o miru i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, a ne samo dijalogu“ i da li EU zbog važnosti svega planira da povede razgovor sa Beogradom i Prištinom na višem nivou, budući da trenutni nije dao rezultate, Stabno ponavlja da nije na EU da nešto uradi.

„Nije u pitanju šta EU treba ili ne treba da uradi, već se radi o stranama. Možete nekome pomoći samo ako su oni radi da prihvate pomoć. EU ne pritiska pregovarače, partneri su dobrovoljno poručili da žele da postanu deo EU jednog dana. To na njihova ramena stavlja obavezu da se ponašaju na evropski način. Mi im pomažemo jer su to od nas tražili, imamo mandat da pregovaramo uz saradnju sa međunarodnim institucijama. Ali svaki pregovarač će vam reći da nivo onoga što možete postići zavisi od volje strana u dijalogu da naprave kompromis. To je nešto od čega se nećemo odreći. Ali, ponavljam, možemo uraditi samo onoliko koliko su zainteresovane strane voljne“, ističe Stano.

On je negirao da je Lajčak u procesu pregovora napravio neke greške jer je bio izložen kritikama u EP.

„Evropska unija stalno uči nove lekcije i uvodi promene, jer želimo da pomognemo. U ovom slučaju hoćemo da pomognemo da ta dva partnera koji žele da uđu u EU, to i urade. Kada se radi o kritikovanju Specijalnog komesara, kada se radi o Evropskom parlamentu, postoje oni koji kritikuju, ali i drugi koji nemaju takvo mišljenje i pogled na sve što je EU i Specijalni komesar do sada uradio. Mislim da to ima veze i sa partijskom ideologijom, ali zanimljivo je da svaki put kada ima diskusije o dijalogu između Srbije i Kosova u EU, razlikuju se mišljenja vlada država članica i onih koji predstavljaju države članice kada je u pitanju spoljna politika. Oni biraju, podržavaju i kontrolišu specijalnog predstavnika. Mogu samo reći, Komesar Lajčak je imao i ima našu funu podršku i podršku svih zemalja članica“, rekao je Stano.

Dodaje da EU procenjuje sve što je postignuto, ali nemaju poslednju reč.

„Ako vi hoćete da pomognete partnerima, a oni to odbijaju i stalno upiru prstom jedni u druge i stvaraju nove prepreke, rade jednostrano bez konsultacija i saradnje, onda možete uraditi samo onoliko koliko vam oni dopuštaju. Opet, to će biti tema nove runde pregovora i postavljanja novog Specijalnog predstavnika o čemu ćemo razgovarati sa državama članicama. One su veoma ujedinjene oko svog stava o radu komesara Lajčaka i visokog predstavnika Borelja kada je reč o dijalogu između Kosova i Srbije“, poručio je portparol.

Stano nije želeo da otkriva kada će se izabrati Lajčakov naslednik i da li su već počeli planovi u tom smeru.

„To je unutrašnja stvar, pa neću ulaziti u rokove. Ne radi se samo o specijanom predstavniku za Zapadni Balkan, imamo puno specijalnih predstavnika. Videćemo šta je ideja i šta države članice žele da urade sa tom funkcijom. Kada oni objave svoje nominacije, biće nekoliko rundi internih procesa, ali neću o rokovima. Znam samo da do kraja trenutnog Lajčakovog mandata, sve će ići po planu“, zaključio je portparol EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari