Na potpuno zapuštenom i ruiniranom stadionu Tašmajdan, juče su počele da rade metle. U okviru akcije Centra za nenasilan otpor „Taš je naš„ koja ima za cilj da promoviše ideju o ponovnom oživljavanju stadiona na Tašmajdanu, nekoliko desetina učenika Prve i Pete beogradske gimnazije i volonteri Centra za nenasilan otpor počeli su sređivanje ovog prostora na kome će većsutra biti organizovan sportsko rekreativni program.

Program počinje u 10.30 potpisivanjem peticije za uređenje stadiona, nakon čega slede turniri u fudbalu i odbojci, izložba posvećena „Zapisima sa Tašmajdana“, nastupi muzičkih grupa, a učestvovaće više od stotinu mladih ljudi, javnih ličnosti, sportista, glumaca, muzičara.

Na Tašu su se pojavili i promoteri akcije glumac Branko Cvejići glumica Neda Arnerić, koji su priznali da godinama nisu bili na ovom mestu, iako ga oboje pamte u lepom sećanju.

– Ja sam novobeogradsko dete, ali Taš pamtim po mladalačkim danima, prvom poljupcu koji sam baš ovde doživela i predivnim koncertima raznih muzičkih bendova, koje sam volela da posećujem, kao i klizalište. Uloga u filmu „Višnja sa Tašmajdana“ ponovo me je dovela ovde. Bilo je to lepo mesto, žao mi je što je sada izgleda ovako oronulo. Ali to ne sme više ovako da ostane. Apelujem na gradske vlasti da što pre uđu u ovaj projekat i da za dve do tri godine dobijemo nešto što će biti ponovo simbol Beograda – rekla je Neda. Ona je podsetila da većpostoji jedno idejno rešenje za uređenje Taša, koje podrazumeva da u kompleksu Taša sve ostane kao što je bilo, bazen, klizalište, koje se pretvara u koncertni i sportski prostor, ali i da se naprave dva manja hotela, podzemne garaže.

– Ceo svoj život proveo sam na Tašmajdanu. Kao bebu često su me ovde gurali u kolicima, kasnije kad sam porastao na Tašu sam vozio rolšue, plivao, dolazio na hokejaške utakmice, a kao glumac igrao sam u seriji „Grlom u jagode“ čija je prva epizoda snimljena na ovom mestu. Ali ne treba kukati kako je nekada bilo, većda krenemo nešto od ovoga da napravimo. Strašno će biti ako se ovde napravi neki šoping mol – rekao je Branko.

Cvejićje dodao da stadion Tašmajdan pod hitno mora da se sredi da ga neko ne bi pretvorio u još jedan u nizu šoping molova, a podsetio je i na slavnu istoriju tog prostora. – Ovo je prvi bazen u Beogradu. Nezamislivo je bilo u moje vreme da se ovde ne ide na klizanje – rekao je Cvejić, podsećajući i da je 60-ih godina, kada je čuveni fudbaler Dragoslav Šekularac kažnjen sa nekoliko utakmica neigranja, privlačio na Tašu i 12.000 ljudi igrajući hokej, iako nije znao da kliza.

Prema rečima direktora Tašmajdana Milana Petrovića ideja ima, ali ne i novca. Jedan od planova je da poznati muzičari u Pioniru organizuju koncerte, a da prihod ide za sređivanje stadiona na Tašmajdanu. Takođe nada se da će i Grad pomoći da stadion ponovo dobije stari sjaj. Poslednji improvizovani koncert na ovom stadionu održan je u avgustu prošle godine.

Promoter akcije „Taš je naš„ je i frontmen Partibrejkersa Zoran KostićCane, koji je više puta u javnosti proteklih godina skretao pažnju na potrebu uređenja legendarnog stadiona, a akciju promoviše i selektor reprezentacije Srbije u malom fudbalu Aco Kovačević, koji joj se pridružio pre nego što je postao gradski sekretar za sport i omladinu.

Izgrađen ispod stena

Stadion Tašmajdan izgrađen je početkom pedesetih godina 20. veka ispod tašmajdanske stene, a među mnogobrojnim zvezdama koje je ugostio proteklih pola veka, osim sportskih, bili su i Elton Džon, Tina Tarner i Rej Čarls. Jedan od poslednjih velikih događaja bio je festival Jelen pivo live u septembru prošle godine, kada je frontmen Partibrejkersa pozvao gradske vlasti da uzmu stadion Tašmajdan „pod svoje“ i ulože novac u taj prostor koji je nazvao „arheološkim mestom beogradskog rokenrola“. Na Tašu su održavana i međunarodna takmičenja u košarci, tenisu, rukometu, hokeju, a Beograđani su tu prvi put, u septembru 1971. godine, mogli da vide i pravu špansku koridu, kao i još neke nesvakidašnje događaje, poput automobilske fudbalske utakmice sa ogromnom loptom, koju su „šutirale“ popularne „fiće“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari