Gluve i osobe sa oštećenim sluhom će zahvaljući projektu Opštine Stari grad, moći neometano da komuniciraju sa opštinskim službenicima u šalter sali ove opštine.


Naime, opština Stari grad će postaviti „indukcione petlje za amplifikaciju govora slušno oštećenih osoba“ u opštinskoj šalter-sali i u JP Poslovni prostor i matična služba, odlučeno je na jučerašnjoj sednici Opštinskog veća. Autor ovog projekta je Snežana Blagojević iz nevladine organizacije „Althea“. Indukcioni sistem za pojačavanje govora namenjen je osobama kojima je oštećen sluh, ali i starijim osobama koje koriste slušne aparate. Posebna povoljnost ovog sistema je ta što su slušni aparati, ne samo najnovije generacije veći oni stari 20 i više godina, opremljeni za prijem signala iz indukcionog sistema. Sistem se može primeniti u raznim objektima – salama za predavanja, na šalterima javnih institucija i banaka, recepcijama . Način korišćenja je veoma jednostavan. Službenik na šalteru samo treba da drži sistem uključen ne vodeći dalje računa da li je klijent neko ko čuje ili je korisnik slušnog aparata.

Opština Stari grad prva je gradska opština koja je postavila dve taktilne ploče na Brajevom pismu za slepe. Postavljanjem sistema za gluve i osobe sa oštećenim sluhom, uz pristupačnost svih opštinskih službi teško pokretljivim osobama u invalidskim kolicima, opština Stari grad u potpunosti sprovodi Zakon o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari