Prvi jedriličarski klub „Palilula“ otvoren je juče na keju Ade Huje u blizini restorana „Carska ohota“. Svečanim podizanjem zastave Danilo Bašić, predsednik Opštine Palilula označio je i početak rada ove sportske ustanove.


Prema rečima Ljiljana Grujić, iz Jedriličarskog kluba „Palilula“ ovo mesto, gde će se obavljati jedrenje najbolje je regatno polje na Adi Huji i u Beogradu.

– Zbog širine Dunava, kao i brzine njegovog toka i ruže vetrova – izjavila je Grujićeva.

Dejan Veselinov, direktora Turističke organizacije Beograd objasnio je da je otvaranje kluba značajano i za turističku ponudu prestonice.

– Ada Huja je bitna ambijentalna sredina grada, a ovaj klub će ubuduće omogućiti i češće posete sugrađana. Međutim, rad kluba je važan i zbog veze Dunava sa Evropom – naglasio je Veselinov. Klub će organizovati rad sa školskom decom u sportovima na vodi. U prvo vreme predviđeno je sportsko jedrenje za decu od 7 do 14 godina u jedrilicama, dužine dva metra, klase „optimist“. Za polaznike iznad 15 godina organizuje se obuka u klasi „laser“ u jedrilici od četiri metra.

Početna škola jedrenja za klasu „optimist“ je besplatna i počinje ovog meseca, a obuka će trajati četri vikenda. Projektom su obuhvaćene i osobe sa oštećenim sluhom. Početnici će ovu veštinu učiti na jedrilicama jednosedima, lakim za rukovanje i pogodnim za transport, težine 35, odnosno 50 kilograma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari