Nekadašnji stanovnici nehigijenskog naselja ispod mosta „Gazela“ imaće prednost prilikom zapošljavanja u javnim komunalnim preduzećima, kao i preko Nacionalne službe za zapošljavanje, izjavio je u subotu Milan Krkobabić, zamenik gradonačelnika Beograda.


Krkobabić je napomenuo da se ne može odrediti precizan datum kada će Romima biti obezbeđen posao, ali da će se Grad odmah angažovati u pronalaženju odgovarajućih radnih mesta. On je naveo da, ukoliko odbiju ponuđeni posao, Romi neće imati pravo na socijalnu pomoć. Gradska uprava trenutno ne raspolaže preciznim podatkom o broju zaposlenih Roma iz naselja pod „Gazelom“, kao ni o njihovoj obrazovnoj strukturi ili bračnom statusu.

Bivši stanovnici naselja ispod „Gazele“, kako je kazao zamenik gradonačelnika, moći će ukoliko žele da nastave da se bave sakupljanjem sekundarnih sirovina – starog papira, gvožđa i plastike, i u novim naseljima biće otvoreni manji reciklažni centri u kojima će se prikupljati i vršiti separacija otpada.

Inače, romske porodice iz naselja ispod „Gazele“, umesto u najavljenih 13 opština, raseljene su na teritoriju pet, a Krkobabić je takvu odluku objasnio cenom kvadrata, ali i potrebom raseljavanja drugih nehigijenskih naselja u Beogradu. Porodice su smeštene u Boljevcima, Makišu, Barajevu, Mladenovcu i Rakovici, a za raseljavanje naselja kod „Belvila“ i drugih manjih nehigijenskih naselja, uređuje se prostor u Obrenovcu, Lazarevcu i Zemunu.

 

Grad nije dobio sredstva za raseljavanje

Grad Beograd demantovao je navode Milutina Mrkonjića, ministra za infrastrukturu, da je za projekat raseljavanja Roma iz nehigijenskog naselja ispod mosta „Gazela“ pre dve godine dobio tri miliona evra. O tome postoje i dokazi u vidu završnih računa budžeta grada koji nedvosmisleno pokazuju poreklo svih sredstava, kao i na šta su ta sredstva trošena. Obavezu koju je potpisivanjem ugovora o kreditu za rekonstrukciju mosta „Gazela“ preuzela Republika, realizovao je upravo grad Beograd. B. I.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari