Ekološki problem razvejavanja pepela u Obrenovcu i okolini iz Termoelektrane „Nikola Tesla“ trajno je rešen nasipanjem 120.000 kubnih metara zemlje na 70 hektara pepelišta.

U narednih pet dana ostalo je da se zatrpaju još neki delovi koji su preskočeni i celokupan posao će biti završen pre roka koji je po ugovoru bio 22. septembra ove godine, rekao je direktor korporativnih poslova PD „TENT“ Vojin Nestorović, na konferenciji za medije održanoj povodom trajnog rešenja tog problema . On je istakao da je posao vredeo oko 57 miliona dinara i da je izvođač radova u potpunosti ispoštovao dinamiku radova i rokove.

– Što se tiče druge kasete koja je još uvek aktivna i na koju se odlaže pepeo, trenutno nemamo problema jer se na njoj nalazi takozvano „vodeno ogledalo“, odnosno jezero, i ta kaseta se konstantno prska vodenim topovima čime se sprečava razvejavanje pepela – objasnio je Nestorović.

Miroslav Čučković, predsednik opštine Obrenovac, rekao je da je problem rešen zajedničkim snagama opštine, Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine i Privrednog društva „TENT“.

– Drago nam je što su u Ministarstvu prihvatili naš predlog da na pepeo gledaju kao na sirovinu koja može da posluži u izgradnji puteva, i da taj predlog uđe u izmenu zakona u Narodnoj skupštini Srbije. Ukoliko se zakon izmeni mi ćemo pepeo moći da iskoristimo već prilikom gradnje autoputa „Koridor 11“. Smatram da zajedničkim snagama možemo postići visok standard u zaštiti životne sredine i očuvanju zdravlja ljudi u Obrenovcu. Zahvaljujem se radnicima „TENT“-a, izvođaču radova i rukovodstvu koje je radilo na zatrpavanju deponije – istakao je Čučković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari