Iako za krivična dela zlostavljanja i ubijanja životinja preti kazna zatvora i do šest meseci, do sada je zbog mučenja i ubistva psa samo jedna osoba kažnjena zatvorskom kaznom. Gotovo svakodnevno građani su svedoci najbrutalnijih iživljavanja pojedinaca nad životinjama. Poslednji u nizu koji je zapanjio javnost jeste slučaj jednogodišnjeg mešanca kome su, za sada nepoznati počinioci, odsekli sve četiri šape.

Pas je više od nedelju dana ležao u beogradskom naselju Medaković, dok ga građani nisu primetili i odneli veterinaru. Prema proceni veterinara Miomira Ranđelovića, pas je zadobio upalu kostiju, izgubio dosta krvi i pravo je čudo kako je ostao živ. Kako Ranđelović ističe, ovo brutalno delo izvršeno je najverovatnije sekirom, a u njemu je učestvovalo više pojedinaca.

Krivičnim zakonikom Republike Srbije još od 2006. predviđena je zatvorska kazna za ubistvo, odnosno najteži oblik zlostavljanja životinja. Ta kazna je prošle godine povećana sa tri na šest meseci zatvora, dok je maksimalna novčana kazna za ovo krivično delo 300.000 dinara.

– Za četiri godine, koliko postoji mogućnost kažnjavanja za ovo delo, samo je jedan čovek odležao tri meseca, jer je mučki ubio psa, a potom ga vukao ulicama. Osim njega, procesuirano je još desetak slučajeva, gde su počinioci kažnjeni novčano – kaže za Danas Nataša Biorac, zamenica predsednika Društva za zaštitu životinja Orka. Ona objašnjava da je izuzetno mali broj procesuiranih slučajeva posledica nedostatka dokaza, odnosno svedoka koji bi prepoznali počinioce – ističe Biorac.

– Naučno je dokazano da životinje osećaju bol, patnju i stres. Ko može mučki da se iživljava nad životinjama, isto to može da radi i ljudima – ocenjuje Biorac.

Sa ovom konstatacijom slaže se i Jasna Veljković, klinički psiholog, koja dodaje da samo ličnosti izmenjenog karaktera mogu ovako nešto da učine.

– Duševni bolesnici ovako nešto nikada ne bi uradili. To je delo osoba sadističko-psihopatskog profila ličnosti. To su agresivne osobe, iste one koje su u ratu spremne da ubijaju ljude, u mirnodopsko vreme iživljavaju se nad životinjama, a u suštini su velike kukavice – ukazuje Veljković.

I dok sagovornici Danasa tvrde da su za sprovođenje Zakona o dobrobiti životinja zaduženi policija i veterinarski inspektori, Zvonimir Rot, savetnik direktora Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kaže za Danas da je Ministarstvo zaduženo za onošenje zakona, a veterinarski inspektori za njegovo sprovođenje na terenu, i to kada je reč o vakcinisanju, ishrani i uslovima u kojima životinje žive.

– Za hvatanje onih koji zlostavljaju životinje nije zadužena veterinarska inspekcija, čak ni zoohigijena, već isključivo policija. Na sreću, mislim da policija dobro radi svoj posao i da ovakvih primera nema puno – smatra Rot.

Iako je naše zakonodavstvo usklađeno sa evropskim standardima, činjenica je da se ono u praksi ne sprovodi. Beograd je i dalje glavni grad sa najvećim brojem napuštenih životinja u Evropi.

 

Jedina šansa za život

Predsednik udruženja SOS animals, režiser Goran Paskaljević izjavio je juče da to udruženje za brigu o životinjama traži instituciju u kojoj će se uraditi proteze za psa kojem su odsečene sve četiri šape. Jedina šansa da Mila, kako su nazvali psa, nastavi da živi uz pomoć proteza, koje se, međutim, ne proizvode u Srbiji. Prema Paskaljevićevim rečima, ukoliko postoji mogućnost da se psu urade proteze, on će nakon toga najverovatnije biti udomljen u Francuskoj. Paskaljević je rekao da očekuje da će policija uraditi sve da se nađu krivci koji su osakatili psa.

Ranjavanje vazdušnom puškom

Nepoznata osoba pucala je iz vazdušne puške u psa mešanca juče oko 11 sati kod osnovne škole „Rade Drainac“ u Borči. Pas je ranjen u but, ali je sa povredom, okrvavljen uspeo da se udalji od grupe okupljenih građana od kojih niko nije reagovao. Nataša Biorac rekla je da građani treba takve slučajeve odmah da prijave policiji.

Grad će kupiti proteze

Pomoć za Milu najavio je i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas koji je rekao da će grad kupiti proteze. Đilas je rekao da Grad nema mogućnost „da se bori protiv bolesnih umova „, ali da može, kroz određene aktivnosti, kod najmlađih sugrađana da razvija ljubav prema životinjama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari