Kvalitet hleba koji Beograđani svakodnevno kupuju po prodavnicama, u odnosu na prošlu godinu, opao je u zoni ekstra kvaliteta sa 29 na 2,61 odsto, i u zoni zadovoljavajućeg kvaliteta sa 5,09 na 2,61 odsto. To su pokazali devetog uporednog ispitivanja i ocenjivanja kvaliteta hleba, koje je Pokret za zaštitu potrošača u saradnji sa privrednim komorama Beograda i Srbije i opštinom Savski venac sproveo 10. aprila po principu slučajnog uzroka.

Kako je rečeno na jučerašnjoj konferenciji za novinare, od 38 uzoraka hleba na području grada Beograda, uzetih za laboratorijske i senzorne analize samo beli hleb tipa „sava“ od 500 grama, koji proizvodi Zemunska pekara, ocenjen je ekstra kvalitetom. Odličan kvalitet ima 34,21 odsto ispitanih proizvoda, 42,09 odsto su vrlodobrog kvaliteta, a 13,19 odsto ima dobar kvalitet. Prema oceni stručne komisije nije bilo proizvoda nezadovoljavajućeg kvaliteta, ali su dva proizvoda morala da budu eliminisana, jer su laboratorijske analize pokazale da imaju višak vlage.

Ovim uporednim ispitivanjima kontrolisala se masa, volumen hleba, spoljni izgled, izgled preseka, miris i ukus a u skladu sa Pravilnikom o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda, testenina i brzo smrznutih testa. Predsednica stručne komisije Zlatica Marković rekla je da su tokom ispitivanja zapažene tehnološke greške, da hleb nije bio dovoljno pečen, da je oblik u više slučajeva bio neadekvatan, skoro slepljen, ali da bi održavanje plehova u kojima se hleb peče moralo bi da bude bolje, jer su uočene mrlje po kori hleba.

– Beli hleb „sava“ od pola kilograma ostao najmasovniji tip hleba koji naši pekari proizvode. Tako je u poslednjih 20 godina. Proizvođači nisu motivisani za proizvodnju neke druge vrste hleba i gramature. Ove godine povećana je proizvodnja polubelog hleba, a malo je bolji i kvalitet crnog hleba, ali nažalost što je bolji kvalitet, to je i cena tog hleba veća.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Beograda Petar Bogosavljevićrekao je da što pre treba uraditi ispitivanje aditiva, koji pekari stavljaju u hleb da bi dobili na kvalitetu. On je najavio korekciju u metodologiji budućih ispitivanja, gde će se više pažnje posvetiti količinama soli, šećera i masti u proizvodima koji se testiraju, a u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari