Gradska opština Stari grad u saradnji sa Nacionalnim fondom za humanu starost Dr Laza Lazarević i Gradskim centrom za socijalni rad organizovala je juče stručni skup „Socijalna i humanitarna podrška starima u lokalnoj zajednici“. Ujedno je potpisan i protokol o saradnji i ugovor o zapošljavanju 20 gerontodomaćica na teritoriji ove opštine.

Povod za organizovanje ovog skupa je postojeća praksa socijalnog i humanitarnog rada same opštine, ali i mogućnost i potreba da se ona dalje razvija i obogaćuje kao celovit sistem međusobnog povezivanja sa drugim lokalnim zajednicama i stvaranje novog modela socijalno humanitarne opštine. Državni sekretar Ministarstva rada i socijalne politike Ljiljana Lučić, obratila se okupljenima rečima da su stari ljudi sve više u fokusu socijalne politike, i da u Srbiji ima 39,6 procenata stanovništva preko 60 godina, a u Beogradu 38,1 procenat, i da društvo treba da podstiče razvoj mera socijalne zaštite za stara lica jer su upravo oni najviše ugroženi siromaštvom.

Zamenica gradskog sekretara za socijalnu zaštitu Jasminka Veselinović, istakla je važnost širenja ovakvih inicijativa na lokalnom nivou i da je ova iskustva neophodno razvijati.

Direktor Gerontološkog centra Brankica Janković rekla je da se Gerontološki centar kao krajnji pružalac usluge, svakodnevno nalazi pred rešavanjem problema starih lica kojima je potrebna pomoć u kući. Rešavanje ovog problema je dodatno otežano zbog ekonomske krize a jedno od rešenja je rad na realizaciji projekata, kao što je zapošljavanje gerontodomaćica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari