Dve beogradske osnovne škole, „Jovan Dučić“ u bloku 21 i „Laza Kostić“ u bloku 23 u Novom Beogradu, postale su dostupne i osobama sa invaliditetom.


Pristupne rampe na ulaze u školske zgrade postavljene su zahvaljujući saradnji Centra za razvoj inkluzivnog društva i kompanije Loreal, koja je povodom stogodišnjice postojanja donirala sredstva sa ciljem da doprinese integraciji, sticanju kvalitetnog obrazovanja i stvaranju jednakih šansi za sve.

– Prilazne rampe na ulazima u osnovnim školama preduslov su za inkluzivno obrazovanje. U Srbiji je do sada bila praksa da se deca sa invaliditetom školuju u specijalnim školama, jer mnoge obrazovne institucije nisu prilagođene njihovim potrebama. Zbog nepostojanja prilaznih rampi, roditelji decu sa invaliditetom nisu upisivali u škole koje su im u najbližem susedstvu – rekla je Vesna Bogdanović, izvršni direktor Centra za razvoj inkluzivnog društva, i dodala da je zahvaljujući donaciji Loreala, đacima, ali i roditeljima i zaposlenima koji imaju neku vrstu invaliditeta omogućen nesmetan prilaz u ove dve školske zgrade.

U OŠ „Laza Kostić“ deca sa invaliditetom do sada su tokom osmogodišnjeg školovanja bila prinuđena da koriste bočni ulaz u školu. Postavljanjem rampi, u ovoj i u školi „Jovan Dučić“, ispunjeni su standardi pristupačnosti, pa je osim učenicima sa invaliditetom i zaposlenima koji se otežano kreću, olakšan ulaz na radno mesto, a roditeljima sa invaliditetom omogućeno da učestvuju u školovanju svoje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari