Počelo prijavljivanje za besplatne udžbenike Ministarstva prosvete: Da li će ih i Šapić ponovo deliti? 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa (arhiva)

Ministarstvo prosvete će za narednu školsku 2024/25. godinu obezbediti deo besplatnih udžbenika za određene kategorije učenika osnovne škole, a prema nezvaničnim najavama na besplatne školske knjige moći će da računaju i osnovci i srednjoškolci iz beogradskih škola.

O tome za sada zvaničnih informacija nema, a nezvanično se pominje da je predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić najavio da će biti obezbeđeni vaučeri za udžbenike, kao što su đaci dobili vaučere za kupovinu sportske opreme.

Iz Skupštine grada i Sekretarijata za obrazovanje do objavljivanja ovog teksta nisu odgovorili na pitanje Danasa hoće li Grad i za narednu školsku godinu kupiti udžbenike za sve učenike beogradskih osnovnih i srednjih škola i ako hoće, kada će o tome biti obavešteni roditelji i škole, budući da je počela prodaja udžbenika u pretplati.

Bez komentara je ostalo i naše pitanje da li će se, ako Grad bude doneo odluku o obezbeđivanju besplatnih školskih knjiga, nastaviti s prošlogodišnjom praksom da se određenim kategorijama učenika koji dobijaju udžbenike od Ministarstva prosvete, nabavljaju dupli kompleti.

Ni iz Ministarstva nismo dobili odgovor da li imaju saznanja o tome hoće li Grad Beograd i za iduću školsku godinu obezbeđivati besplatne udžbenike.

Podsetimo, prošle godine su svi osnovci i srednjoškolci dobili od Grada komplete udžbenika, s tim da su oni krajem avgusta isporučeni školama, koje su ih potom podelile đacima na početku školske godine.

– Za sada imamo samo naznaku da će biti pomoć u vidu vaučera ili novca za udžbenike, pa smo našim roditeljima rekli da sačekaju sa kupovinom knjiga za iduću školsku godinu – kaže za Danas direktorka jedne beogradske škole.

Dobrica Veselinović, član Privremenog organa grada Beograda ispred Zeleno levog fronta, navodi da dosad na sednicama tog tela nije bilo govora o besplatnim udžbenicima, ali potvrđuje da je Šapić najavio da će biti neki vaučeri za kupovinu školskih knjiga, poput vaučera za sportsku opremu.

– Skupština grada je na sednici održanoj 21. juna prošle godine usvojila odluku o dodeli udžbenika i udžbeničkih kompleta za učenike javnih osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada Beograda za školsku 2023/2024. godinu, a u obrazloženju te odluke bilo je reči da je u pitanju dugoročna mera koja će se nastaviti u narednom periodu. No nažalost, o tome za sada nije bilo reči o tome na Privremenom organu – kaže Veselinović za Danas.

On napominje da je stav Zeleno levog fronta da obrazovanje mora biti besplatno i omogućeno svakom detetu, bez obzira na materijalni status roditelja, što uključuje i udžbenike i ostale „skrivene“ troškove koji nastaju.

– Potrebno je i da država snažnije reguliše tržište udžbenika u Srbiji. Izmenom postojećeg zakona i podzakonskim aktima neophodno je limitirati maksimalnu cena udžbenika, ali i uticati da besplatni udžbenici ne budu samo privilegija Beograđana, već i realnost svakog deteta u Srbiji – smatra Veselinović.

A dok se čeka Šapićeva odluka, Ministarstvo prosvete nastavlja sa dugogodišnjom praksom obezbeđivanja dela udžbenika za učenike osnovne škole.

„Ministarstvo prosvete planira da, u skladu sa odlukom Vlade Republike Srbije, obezbedi besplatne udžbenike i druga nastavna sredstva iz udžbeničkih kompleta koje su škole izabrale da koriste u nastavi u školskoj 2024/2025. godini za učenike osnovnih škola. Cilj je da se u školskoj 2024/2025. godini, a u skladu sa sredstvima iz budžeta za 2024. godinu, obezbede besplatni udžbenici za što veći broj učenika osnovnih škola“, navodi se o dopisu Ministarstva direktorima osnovnih škola.

Pravo na besplatne udžbenike imaju učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći); učenici koji osnovnoškolsko obrazovanje stiču po individualnom obrazovnom planu, uključujući i IOP 3; đaci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, koji se obrazuju po individualnom obrazovnom planu, a potrebni su im prilagođeni udžbenici, kao i učenici koji obrazovno-vaspitni rad ne ostavaruju po IOP-u, a kojima je potrebno prilagođavanje (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format).

Pravo da se prijave za besplatne udžbenike imaju i učenici iz porodica u kojima je troje i više dece u sistemu obrazovanja i vaspitanja, s tim da navedeno pravo ostvaruje dete/deca koja su učenici osnovne škole.

Pravilo koje je ranije važilo da knjige dobijaju osnovci koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanju, sada je promenjeno.

Kako je preciziralo Ministarstvo, ukoliko osnovnu školu pohađa više dece iz porodica koje ostvaruju pravo za dobijanje udžbenika na osnovu ovog kriterijuma, udžbenike dobija dete/deca koja su prva počela da stiču osnovno obrazovanje i vaspitanje, bez obzira na redosled rađanja.

„Broj dece u porodici koja će ostvariti pravo na besplatne udžbenike određen je brojem dece koja su u toj porodici treće i naredno dete u sistemu obrazovanja. Na primer, ukoliko porodica ima troje dece u sistemu obrazovanja – jedno dete u srednjoj školi i dva deteta u osnovnoj školi, pravo na besplatne udžbenike ostvaruje jedno dete iz osnovne škole i to starije dete“, pojasnilo je Ministarstvo u dopisu školama.

Besplatne udžbenike dobiće i osnovci iz porodica u kojima je nosilac roditeljske brige samo jedan roditelj, odnosno ukoliko je drugi roditelj preminuo ili je nepoznat, zatim učenici koji boluju od retke bolesti, đaci koji ostvaruju pravo na tuđu negu i pomoć, kao i učenici prvog i drugog razreda osnovne škole koji su gluvi, a kojima su potrebni prilagođeni udžbenici u elektronskom formatu, sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.

Ako učenik ostvaruje pravo po više osnova, podaci o istom unose se na osnovu jednog kriterijuma.

Ako učenik ostvaruje pravo po više osnova, a jedan osnov je sticanje obrazovanja i vaspitanja po individualnom obrazovnom planu ili koji obrazovno obrazovanje ne ostvaruje po IOP-u, ali ima potrebu za prilagođavanjem (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format), udžbenike dobija po tom osnovu.

Škole su dužne da podatke o učenicima koji imaju pravo na besplatne knjige unesu u informacioni sistem do 20. aprila.

Spisak

Ministarstvo prosvete do sada je za đake od prvog do četvrtog razreda osnovne škole nabavljalo udžbenike za matematiku, srpski jezik/maternji jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik kao obavezni predmet.

Učenici od petog do osmog razreda su dobijali knjige za matematiku, srpski jezik i književnost/maternji jezik, odnosno srpski jezik/maternji jezik, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari