Gradska vlast u Beogradu razmotriće mogućnost poskupljenja prevoza i grejanja i preispitati kriterijume za subvencije građanima za te usluge, izjavio je juče član gradskog veća Nikola Pavić.

On je kazao da će se u razgovorima sa predstavnicima Ministarstva finansija videti koji bi bio optimalan nivo cena u skladu sa „objektivnim parametrima, poput cene energenata“. Cene grejanja i prevoza u Beogradu, naveo je Pavić, daleko su od ekonomskih.

On je objasnio da će biti ispitano koliko efikasno funkcionišu ta javna preduzeća i da li je moguća efikasnija naplata potraživanja preko Infostana, odnosno neizmirenih dugova građana za troškove grejanja. Pavićje kazao da će se mogućnost smanjenja subvencija tražiti i u preispitivanju kriterijuma ko ima pravo na subvencije i koliko.

To će se po njegovim rečima odnositi i na subvencije za socijalno ugrožene građane koje grad obezbeđuje. Gradonačelnik Dragan Đilas ocenio je da je ovogodišnji budžet grada opterećen subvencijama za gradski prevoz i grejanje i da građanima treba reći da ubuduće takav budžet neće biti moguć.

– Moraćemo da kažemo građanima da ta vrsta budžeta neće moći da funkcioniše, odnosno da 18 odsto ukupnog budžeta bude za javni prevoz, da građani koji se greju na sistem daljinskog grejanja, a takvih je 50 odsto, budu subvencionisani – rekao je Đilas novinarima u Skupštini grada. On je dodao da te vrste subvencija neće biti moguće sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari