Rukovodilac Centra za socijalni rad u opštini Savski venac smenjena je zbog toga što nije bila obaveštena o slučaju zlostavljanja maloletne A. M., saopšteno je iz Gradskog centra za socijalni rad. „Povodom slučaja A.M. direktorka Gradskog centra za socijalni rad smenila je rukovodioca Odeljenja Savski venac zbog njene neobaveštenosti o predmetnom slučaju tokom perioda rukovođenja, i nesaradnje u vezi sa tim slučajem“, navedeno je u saopštenju.

U tekstu se kaže da se još utvrđuje pojedinačna odgovornost radnika Centra za socijalni rad koji su bili zaduženi za praćenje slučaja te devojčice. Protiv oca devojčice biće pokrenut postupak za potpuno lišavanje roditeljskog prava, a protiv majke za delimično lišavanje tog prava. Protiv oca će biti podneta i krivična prijava zbog sumnje da je zlostavljao ćerku, a u toku je i traženje adekvatne hraniteljske porodice za dete.

Centar u saradnji sa Prihvatilištem za urgentno zbrinjavanje zlostavljane dece pravi plan socijalne, psihološke, psihoterapijske, zdravstvene, obrazovne i resocijalizacijske pomoći devojčici. Biće pokrenut postupak za priznavanje prava na dodatak za negu i pomoćdrugog lica kojim će maloletna A.M. dobiti neophodna mesečna primanja.

Komisija Ministarstva rada i socijalne politike utvrdila je prethodno da je Gradski centar za socijalni rad – Odeljenje Savski venac, u slučaju zlostavljanja maloletne A.M. načinilo nekoliko propusta. U saopštenju Ministarstva se kaže da je komisija utvrdila da je devojčicu A.M. otac izveo iz Doma u Kulinama 2001. godine bez saglasnosti Gradskog centra za socijalni rad, što je bilo protivno njenim interesima, ali da je ta saglasnost tek naknadno obezbeđena. Dodaje se da Centar za socijalni rad, kao organ starateljstva, u daljem radu organizovanja zaštite A.M. nije postupao u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, jer su izostale neophodne mere i intervencije u proceni ukupnih potreba njene porodice. Komisija je utvrdila i da Centar za socijalni rad – odeljenje Savski venac, nije imao redovne kontakte sa porodicom deteta u periodu od 2005. do 2008. godine, što je bilo neophodno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari