Povodom najava Roma iz naselja kod Univerzitetskog naselja Belvil da neće da pristanu da žive van Beograda, kao i neodmerenih izjava pojedinih nevladinih organizacija da Romi trenutno u ovom naselju žive kao u koncentracionom logoru, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je juče da niko nije ograđivao Rome, nego da je ograđeno naselje za Univerzijadu. On je još jednom istakao da je Grad Beograd doneo odluku o raseljavanju nehigijenskih naselja i da oko toga neće biti nikakvih pregovora. Kako je rekao, do 1. septembra biće raseljeno nehigijensko naselje ispod Gazele, ali i naselje kod Univerzitetskog sela.


– Grad je doneo odluku, i mi tu nećemo ni za milimetar da popustimo. Nehigijenska naselja koja se nalaze na lokacijama koje su potrebne za razvoj infrastrukture grada biće raseljena. Za porodice koje imaju prebivalište u Beogradu pobrinuće se Grad, a za ostale Republika. Nema pregovora oko toga gde se na teritoriji grada neko raseljava, kao što nema pregovora ni sa onima koji tvrde da će biti ugroženi zbog toga što će na kilometer od njih da žive romske porodice – rekao je Đilas, i dodao da se neće baviti protestima i akcijama koje nemaju nikakve veze sa realnošću.

Gradonačelnik je naglasio da će Grad obezbediti adekvatan smeštaj sa strujom, vodom i sanitarnim uslovima, ali da će moći da ga koriste romske porodice pod uslovom da njihova deca od 1. septembra krenu u školu.

– Pomoći ćemo im da se pripreme za školu kako bi se bolje integrisali u društvu, a za dvadesetoro najboljih đaka romske nacionalnosti Grad će obezbediti stipendije. Ukoliko bude potrebno Grad će im pomoći i materijalno. A niko ko želi da zloupotrebljava njihovu nesreću i da koristi decu za neke druge stvari neće to moći da radi u gradu Beogradu – rekao je je gradonačelnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari