Beogradski maraton, koji će se 22. put održati na ulicama glavnog grada 18. aprila, biće prvi put domaćin svetskog vojnog prvenstva u toj disciplini. Prema rečima Zorana Jeftića, državnog sekretara u Ministarstvu odbrane, učešće na 42. svetskom vojnom prvenstvu u maratonu do sada je prijavilo oko 200 takmičara iz 26 zemalja, kako bi na beogradskim ulicama osim sportskog duha promovisali i prijateljstvo među svetskim vojnim silama.

– Vojska i Beogradski maraton dugogodišnji su partneri, a nakon tri godine organizovanja regionalnog vojnog prvenstva pripala nam je čast da budemo domaćini i svetske trke na 42 kilometra. Organizovanje ovog nadmetanja pod pokroviteljstvom Međunarodnog saveta za vojne sportove – CISM biće kruna saradnje ministarstva vojske, Vojne akademije i Beogradskog maratona. Maraton je i nastao iz vojnog pohoda, a sledeće godine u Atini će biti obeleženo 2.500 godina od čuvene Maratonske bitke – rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona.

Fudbalski turnir vojnika SFRJ

Osim maratona, Beograd će od 13. do 19. aprila biti domaćin i prvog fudbalskih turnira vojski zemalja bivše Jugoslavije. Na takmičenju u malom fudbalu, pod pokroviteljstvom FIFA, učestvovaće šest ekipa iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, a prema rečima organizatora turnir će se održavati narednih godina sa drugim zemljama domaćinima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari