Blokovi u Termoelektrani Kostolac A nastavljaju sa dobrim radom i shodno tome i dalje beleže iznadplanske proizvodne učinke u proizvodnji električne energije. Na taj način ove dve proizvodne jedinice samo potvrđuju da su po pogonskoj spremnosti i proizvodnim učincima, shodno svojoj nominalnoj snazi, u samom vrhu srpske elektroprivrede.

Podaci pokazuju da je blok od 210 megavata sedmog decembra ostvario godišnji plan proizvodnje električne energije od milijardu 191 milion kilovat-časova električne energije. Time je znatno doprineo da za 11 meseci tekuće godine iz ove Termoelektrane put sistema elektroprivrede Srbije „ode“ milijardu i 663.166.000 kilovat-časova električne energije što je nešto više od 370 miliona kilovata ili za 28,6 procenata više od za isti period planiranih milijardu i 293 miliona kilovata. Ono što je veoma važno je da su za rad ovih blokova karakteristični duži vremenski periodi rada bez ijednog ispada. Naravno, tehnološke probleme na objektima koji su u radu 24 sata, nemoguće je izbeći. Ono što takođe u svemu ovome ohrabruje je činjenica da su po pravilu u pitanju zastoji koji traju oko 24 sata ili neznatno duže, naravno kada je reč o, kako ih energetičari zovu, klasičnim problemima. Mobilne ekipe održavalaca potpomognute kolegama iz proizvodnje konstantno čine napore, pre svega u preventivnom smislu, da se i oni ozbiljniji problemi prevladaju u što kraćem roku i na taj način obezbedi vraćanje blokova na mrežu što je pre moguće. Ovogodišnji remonti trajali su, uprkos realnim očekivanjima i potrebama, samo po mesec dana po bloku ali je najvažnije da su i u tim terminima obavljeni svi neophodni zahvati. To je naravno i donelo pomenute proizvodne rezultate koji do kalendarskog isteka tekuće godine mogu biti samo još bolji.

Rudari prate ovakve napore kostolačkih energetičara obezbeđujući im dovoljne količine uglja dobrog kvaliteta. Deponija u krugu termoelektrane dopunjava se kontinuirano i u svakom trenutku ima dovoljno pogonskog goriva a problemi sa snabdevanjem ne očekuju se ni u narednom periodu. Blokovi „voze“ snagama koje su blizu minimalnih ukoliko dispečeri ne zahtevaju drugačije. Istovremeno, sistem daljinskog grejanja Kostolca, Požarevca i okolnih naselja od samog ovogodišnjeg starta početkom oktobra, znači pre početka zvanične grejne sezone, funkcioniše besprekorno, odnosno sistemu se isporučuju potrebne količine toplotne energije. Treba napomenuti da su za to obezbeđeni tehnološki uslovi na oba bloka koji se angažuju u zavisnosti od trenutne situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari