Gradski štab civilne zaštite Beograda formirao je na jučerašnjoj sednici stručni tim za sprovođenje plana aktivnosti pre i u toku pandemije novog gripa.

Prema rečima Slobodana Šolevića, člana Gradskog veća i komandanta Gradskog štaba za civilnu zaštitu, stručni tim kojim će rukovoditi dr Branislav Lazić, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, ima obavezu da izradi plan rada za sprovođenje Plana aktivnosti pre i u toku pandemije gripa A H1N1 u roku od 15 dana od stupanja na snagu ove odluke. Kako je rečeno za realizaciju ove odluke sredstva će biti obezbeđena iz gradskog budžeta.

– Grad Beograd je spreman da se protiv pandemije gripa bori na sistemski način, a sarađivaćemo sa svim republičkim i gradskim službama. Potrebno je da u vremenu pred nama svi budemo u funkciji, počev od edukacije ljudi, preko informisanja o tome šta se dešava kad neko oboli, da bismo sprečili paniku i blokadu grada. Grad će obezbediti da i u takvim uslovima sva javna i komunalna preduzeća funkcionišu i da zdravstvene ustanove budu organizovane na najbolji mogući način – rekao je predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić.

Član radne grupe Vlade Srbije za primenu plana aktivnosti pre i u toku pandemije gripa A prof. dr Branislav Tiodorović rekao je da se udarni talas novog gripa u Srbiji očekuje krajem jeseni ili početkom zime. On je rekao da će od 15 do 20 odsto obolelih imati potrebu za hospitalizacijom, što može blokirati bolnice kao što se dogodilo u Kanadi i da je zato važno imati plan koji će sprečiti da do toga dođe.

– Ne očekuje se da će pandemija trajati dugo. Udarni period trajaće nekoliko nedelja i neće se sigurno desiti u isto vreme i u Beogradu i u nekom drugom gradu. Važno je da u tim danima funkcioniše ceo sistem, uključujući zdravstvene službe, lokalne samouprave, škole, obdaništa, preduzeća, saobraćaj, snabdevanje hranom – kazao je Tiodorović. On je naveo da je važno da se obavi vakcinacija protiv sezonskog gripa jer to može da ublaži simptome novog gripa i smanji mogućnost komplikacije bolesti, odnosno smrtni ishod.

– Srbija je obezbedila pandemijsku vakcinu. Očekuje se da ćemo tu vakcinu imati do kraja novembra, ili eventualno u decembru, što ne bi bilo loše jer očekujemo pik kod nas kada počne škola u drugom polugodištu, što znači u februaru. Tako da ćemo imati vremena da vakcinišemo ljude, da prođe taj 21 dan da se stvori imunitet – kazao je Tiodorović.

 

Potvrđeno 18 slučajeva u Beogradu

Dr Nevenka Žakula iz Gradskog zavoda za javno zdravlje rekla je da je od maja u Beogradu potvrđeno 29 slučajeva novog gripa, od čega je 18 stanovnika Beograda. Ona je rekla da će Institut za javno zdravlje biti koordinator svih preventivnih aktivnosti, te će u septembru distribuirati postere i drugi edukativni materijal školama, kao i da će u beogradskim školama biti organizovana predavanja o prevenciji novog gripa. U zemljama EU od novog gripa obolelo je 46.000 osoba, a svetu je više od 260.000 obolelih.

Stigla vakcina protiv sezonskog gripa

Tiodorović kaže da je vakcina protiv sezonskog gripa već stigla u našu zemlju, i da se trenutno vrše neophodna ispitivanja i kontrole od strane Agencije za lekove, ali da očekuje da će do kraja meseca već moći da se vakcina abdituje na način kao što se do sada radilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari