Sva gradska javna preduzeća i sekretarijati u potpunosti su spremni za 23. beogradski maraton koji se održava u nedelju. Staza je spremna, a od subote u 22 časa krenuće se sa postavljanjem ograde i rekvizita potrebnih za samu trku.

 Organizatori zato apeluju na Beograđane da svoja vozila na vreme uklone sa trase trke. Takođe, svi zdravstveni centri biće spremni da prime takmičare koji eventualno budu imali zdravstvenih poteškoća, dok će na samoj stazi biti angažovano 30 lekarskih ekipa.

Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona, istakao je da se najveća gradska atletska manifestacija prvi put održava u nedelju, na zahtev gradonačelnika Dragana Đilasa, kako bi se ublažile gužve koje se očekuju zbog radova na mostu Gazela i zatvaranja Brankovog mosta zbog trke. Nikolić je istakao da će radovi u Bulevaru kralja Aleksandra, kojim ide trasa trke, biti obustavljeni, a da će gradilište biti dobro obezbeđeno i vizuelno uređeno.

Najviše posla imaće Sekretarijat za saobraćaj i policija zbog izmena u saobraćaju. Tako će od nedelje u ponoć do 19 časova zatvorene biti Terazije, Ulica kralja Milana i deo prema Trgu Nikole Pašića, kao i Kolarčeva ulica. Od ponoći do 17 sati ne može se voziti, ali ni parkirati, u Prizrenskoj ulici i delu Balkanske do Narodnog fronta. Bez saobraćaja u tom periodu je i deo oko popularnog buvljaka. Od tri sata do 11 časova, zbog starta maratona, saobraćaj će biti zabranjen u Dečanskoj ulici, Trgu Nikole Pašića, delu Bulevara kralja Aleksandra kojim ide trka i delu Resavske koji će biti omeđen trasom trke. Od 9 do 11 časova, takođe zbog starta trke, zatvoreni su delovi Takovske i ulice Kneza Miloša oko zone starta.

Od 10 do 16 sati biće zatvorena trasa maratona koja ide Bulevarom kralja Aleksandra, zatim ulicama Branka Krsmanovića, Cara Nikolaja II, Makenzijevom, preko Slavije, Nemanjinom, Balkanskom i Gavrila Principa, Brankovim mostom, kao i Bulevarom Nikole Tesle, Karađorđevom u Zemunu, Ulicom 22. oktobra, Vrtlarskom i Ivićevom ulicom, Tošinim bunarom, Zemunskom ulicom, Vojvođanskom, Nehruovom i Jurija Gagarina. Takođe, zbog prolaska polumaratona, biće zatvoreni Treći bulevar, ulica Milentija Popovića, Bulevar Mihaila Pupina, Bulevar umetnosti, Aleksandra Dupčeka i Bulevar Avnoja.

Više od dve hiljade takmičara

Prema najavama Dejana Nikolića, direktora Beogradskog maratona, u glavnoj maratonskoj i polumaratonskoj trci očekuje se učešće više od dve hiljade takmičara, od toga tridesetak elitnih trkača iz Kenije, Etiopije, bivših sovjetskih zemalja, ali i Zapadne Evrope. On ističe da je do sada prijavljeno 20 odsto više učesnika u odnosu na prethodnu godinu. Istovremeno, organizatori očekuju i oko 15.000 sugrađana u Trci zadovoljstva na pet kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari