Beograd ima oko 600.000 registrovanih automobila koji su veliki zagađivači, a u špicu čak 50 odsto ukupne zagađenosti proizvode automobili. Naša uloga je da smanjimo stepen zagađenosti u Beogradu.

Grad je već mnogo toga uradio, zamenjena su 83 trolejbusa novim vozilima, kupili smo 30 novih tramvaja, 10 gasnih autobusa, 52 niskopodna autobusa od domaćeg proizvođača „Ikarbusa“, i sve smo to krunisali ugovorom sa „Solarisom“ za nabavku 200 autobusa. Prvih 55 je već na ulicama grada i to su, kako ih zovu, „ekofrendli“ autobusi, jer je njihova emisija štetnih gasova znatno manja, ističe gradski sekretar za saobraćaj Bojan Bovan.

On se, povodom početka „Evropske nedelje mobilnosti“, čije je obeležavanje juče otpočelo, zajedno sa Hoze Antoniom Gomezom, iz Delegacije Evropske unije u Srbiji, i zamenikom stalnog predstavnika UNDP-a Jurg Štaudmanom, vozio gradskim autobusom i pozvao sugrađane da čuvaju vazduh i koriste alternativne vidove prevoza.

„Pokušavamo da i afirmacijom biciklističkog i pešačkog saobraćaja ponudimo sugrađanima i neke druge vidove koji mogu da im omoguće da od svojih kuća dođu do radnih mesta ili gde je to potrebno“, naveo je Bovan.

Hoze Antonio Gomez kazao je da, kao predstavnk delegacije EU, podržava Beograd u želji da unapredi javni prevoz i alternativne oblike prevoza.

„Beograd je ove godine odlučio da se pridruži zajednici više od 40 država širom Evrope u obeležavanju nedelje mobilnosti, čija je tema upravo čistiji vazduh odnosno odbrana od takozvanog tihog ubice. Javni prevoz u evropskim gradovima svake godine prouzrokuje smrt u više od 350.000 slučajeva, a 55 odsto svih ekonomskih troškova je povezano sa zagađenjem okoline. Podižemo nivo svesti građana da ostave automobile kod kuće i idu na posao prevozom i tako daju doprinos čistijoj životnoj sredini i manjem broju nesreća u saobraćaju, ali i da doprinesu sopstvenoj formi i zdravlju“, istakao je Gomez.

Iz Sekretarijata za saobraćaj juče su apelovali na sugrađane da, umesto automobile, za svakodnevno kretanje od 16. do 22. septembra koriste javni prevoz, pešače i voze bicikle.

Inače, „Evropska nedelja mobilnosti“ se ove godine održava pod sloganom „Čist vazduh – ti si na potezu“.

Aktivnosti

Sekretarijat za saobraćaj će do nedelje organizovati sledeće aktivnosti: promovisanje korišćenja autobusa, BG voza, vožnje električnih bicikala JKP „Parking servis“ (četvrtak, u 11 časova kod SC „Milan Gale Muškatirović“), Zone 30 na donjem Dorćolu i Zone usporenog saobraćaja na Malom Kalemegdanu (petak, u 11.30 časova), zatim vožnje bicikla organizujući promotivnu biciklističku vožnju na trasi od Trga republike preko kružnog toka kod opštine Novi Beograd do Ušća (subota, od 10 časova), kao i promovisanje pešačenja organizujući „Pešačku zonu od Trga Slavija do Trga republike“ (nedelja, od 10 do 15 časova).

Promena ponašanja građana

Povodom „Evropske nedelje mobilnosti“ juče je u EU info centru održana konferencija na kojoj je ukazano na mogućnosti za promenu načina ponašanja građana u svakodnevnom životu. Takođe, učesnici konferencije su podsetili donosioce odluka na svim nivoima da se mora obratiti pažnja na obezbeđenju zakonskih, sistemskih i praktičnih uslova za razvoj saobraćajnih podsistema koji su ekološki opravdani. Na kraju je prikazan propagandni film koji promoviše biciklizam i ciklo turizam, u kome je narator multimedijalni umetnik i pobornik zaštite životne sredine Rambo Amadeus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari