Evropski centar za kulturu i debatu „Grad“ biće otvoren 16. aprila, a povodom toga potpisan je juče protokol o saradnji između Holandije, opštine Savski venac i Kulturnog fonda Beograd. Kulturni centar biće otvoren u Ulici braće Krsmanović4, u bivšem magacinskom prostoru.

Ceo projekat realizuje se uz pomoćsredstava Ministarstva spoljnih poslova Holandije, kroz program „Matra“ i predstavlja prvi korak u saradnji jačanja partnerstva opštine Savski venac, i međunarodne zajednice, u ovom slučaju Holandije.

Ambasador Holandije u Beogradz Ron van Dartel, zahvalio se opštini što im je omogućila da pronađu odgovarajuću lokaciju za novi kulturni centar i najavio da prilikom otvaranja biti pokrenuta interesantna debata na temu viznog režima za Srbiju.

– Drago mi je što će Ambasada Holandije dobiti još jednu zgradu u svom vlasništvu u Beogradu. Program koji otpočinjemo trajaće tri godine, a ukupna finansijska podrška sa naše strane iznosi 450.000 evra – rekao je Ron van Dartel.

Prema rečima predsednika opštine Savski venac Tomislava Đorđevića, ciljevi koji su postavljeni prevazilaze okvire lokalne zajednice. Kako je istakao od saradnje sa Kraljevinom Holandijom i njihovim Centrom očekuju rad na edukaciji, kulturnu saradnju i evropske integracije.

Predsednik Savskog venca je obećao da će to i nadalje biti, posebno ističući svoje zadovoljstvo (kao arhitekta) što će jedan stari industrijski objekat u Savamali osvanuti u novom svetlu i što će otvaranjem ovog centra Beograd i praktično početi da silazi na Savu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari