U Beogradu je do sada postavljeno osamdeset korpi za skupljanje psećeg izmeta. Korpe su za sada postavljene na teritoriji centralnih delova opština Stari grad, Palilula i Vračar, kao i duž šetališta uz reke u Novom Beogradu i Zemunu. U perspektivi je da se korpe postave u svim gradskim parkovima, ali i unutar gradskih naselja.


– Prvi efekti su sjajni jer je za godinu i po dana zagađenje u parkovima smanjeno sa 63 na 25 odsto. U odnosu na devedesete, kada se procenat zagađenja kretao čak i do 95 odsto, stanje na terenu sada je bolje. Građani su shvatili da moraju da vode računa i o tome jer je u interesu svih nas da nam životno okruženje bude čisto – izjavio je Vladimir Terzin, pomoćnik sekretara za komunalne i stambene poslove.

Evropski standardi, međutim, propisuju maksimalno pet odsto kontaminiranih površina i zato će grad nastaviti da, s jedne strane edukuje građane, ali i da promenom gradskih odluka znatno češće kažnjava nesavesne vlasnike kućnih ljubimaca.

– Komunalna policija će u ovom segmentu svakako imati značajnu ulogu jer će u njihovoj nadležnosti, između ostalog, biti i kontrola gde smeju a gde ne da se izvode psi. Sada je to u nadležnosti komunalne i ekološke inspekcije, ali su kazne veoma male jer je na snazi odluka iz devedesetih godina. Zato su u pripremi promene gradskih odluka koje se tiču zoohigijene, kako bi kazne za nesavesne građane bile strože i nadam se da će od naredne godine one i zvanično stupiti na snagu – naglasio je Terzin.

Krađa kesa

Terzin je apelovao na građane da se ponašaju odgovorno prema gradskoj imovini jer se dešava da se korpe za skupljanje psećeg izmeta namerno oštećuju i lome ili da se kradu pakovanja od sto kesa istog dana kada se postave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari