JKP Parking servis počelo je juče i zvanično da koristi nove tehnologije kroz službu „pauk video nadzor“. Kako je prilikom prezentacije nove usluge objasnio Boban Kovačević, direktor Parking servisa, službenici tog preduzeća, pomoću pedesetak uređaja opremljenih foto aparatima, moći će na terenu da slikaju nepropisno parkirana vozila i sliku pošalju u operativni centar.

Tamo policajac, koji ima ulogu supervizora, odlučuje koje vozilo da se odnese prema prioritetu, a potom locira najbliži „pauk“ kako bi vozilo bilo uklonjeno u najkraćem roku.

– Pauk video nadzor je zapravo alat koji će nam omogućiti da se vozila uklanjaju prema prioritetu, odnosno najpre ona koja ugrožavaju protočnost i bezbednost saobraćaja. Nakon dve godine planiranja i godinu dana realizacije kroz pilot projekta, to je sad konačno zaživelo ali se na njemu nećemo zaustaviti. Krajnji cilj nam je da u naredih šest meseci, uz izmenu propisa, omogućimo da fotografije sa nepropisno parkiranim vozilima mogu da šalju i naši kontrolori, komunalni inspektori ali i građani.

Promena propisa treba da omogući da kazne za nepropisno parkiranje mogu da pišu i komunalni inspektori, kao i komunalna policija kad bude formirana i tako postignemo da bude kažnjen svako ko nepropisno ostavi svoje vozilo. Na kraju, policajci neće biti potrebni u svakom vozilu većće samo jedan u komandnom centru odlučivati koje će vozilo biti odneseno – kazao je Kovačević. Gradonačelnik Dragan Đilas poručio je da je cilj video nadzora uklanjanje džipova i limuzina ljudi koji se bahato parkiraju na trotoaru u centru grada.

Gradonačelnik traži smanjenje plata u opštinama

„Nedopustivo je da u doba finansijske krize neko ima platu oko dve hiljade evra. Ako sam ja mogao da smanjim plate Gradskoj upravi, svojim pomoćnicima i sebi, mogu to da urade i predsednici opština. Zato im je savetovano da sami smanje primanja, a ako to ne urade, Grad ima način da to indirektno uradi kroz prebacivanje novca opštinama“, kazao je Đilas komentarišući činjenicu da pojedini predsednici opština imaju plate veće i od 140.000 dinara mesečno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari