Podzemni prolaz na Zelenom vencu dobio je prvi put video nadzor što bi trebalo da spreči nelegalnu prodaju u jednom od najprometnijih delova grada. Kako za Danas objašnjava Miloš Kovačević, član opštinskog veća opštine Savski venac, koju prolaz razdvaja od opštine Stari grad, postavljeno je dvadesetak kamera koje treba da spreče uličnu prodaju ali i uništavanje samog prolaza.

– Video nadzor je postavljen u subotu, a nakon probnog rada od danas će biti povezan „linkom“ sa OUP Savski venac, republičkom tržišnom inspekcijom i opštinskom komunalnom inspekcijom kako bi se u prolazu uveo red. Kamere su postavljene tako da štite jedna drugu, ali imaju i mogućnost zumiranja i do deset puta što nam omogućava da jasno vidimo lice nelegalnog prodavca, ali i izgrednika koji lomi inventar i piše po zidovima prolaza.

Međutim, nelegalna prodaja i skvrnavljenje prolaza traju većdecenijama, pa je potrebno animiranje građana kako bi taj deo grada bio lepši. Problem nam predstavlja činjenica da opština nema dovoljno inspektora, kao i što nemamo ovlašćenja da oduzimamo robu. Zato je krajnje rešenje formiranje gradske komunalne policije – istakao je Kovačević.

On dodaje da će od danas u prolazu proraditi i sistem zvučnika putem kojih će se puštati klasična muzika po uzoru na metro stanice u svetu. Član opštinskog veća Savskog venca kaže da je pripremljen disk sa 13 sati klasične muzike, ali da će građani putem sajta opštine moći da daju predloge koju muziku žele da slušaju u prolazu Zelenjaka.

– Sada kada smo postavili video nadzor pokušaćemo da obnovimo ideju od pre godinu dana, kada smo za Dane Beograda prolaz na Zelenom vencu pretvorili u galeriju. Tada smo imali izložbu delova grada koje smo poredili sa svetom, a sada ćemo imati jedno još savremenije rešenje kojem treba da damo konačan oblik – najavljuje Kovačević.

Inače, samo postavljanje video nadzora i sistema zvučnika u vrednosti od oko milion dinara finansirao je gradski Sekretarijat za kulturu preko opštine Savski venac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari