Prema statistikama u svetu je svaka deseta osoba sa invaliditetom, u Srbiji ih je više od 700.000, od toga je oko 200.000 u Beogradu, rekao je Vukoman Bošković, predsednik Udruženja paraplegičara Beograda i predsednik Organizacionog odbora obeležavanja 3. decembra, juče na konferenciji za medije, povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

– U Srbiji je nezaposleno oko 70 odsto osoba sa invaliditetom, a trenutno je u proceduri zakon koji bi trebalo da reši taj problem. Želim da pohvalim Zavod za tržište rada, jer ta institucija radi dobro, i nadamo se da će se donošenjem novog zakona veliki broj osoba sa invaliditetom zaposliti – rekao je Bošković. On je dodao da je neophodno rešiti problem prevoza. Na nivou Grada ima oko 13 vozila, ali kako ističe Bošković, to je malo i trebalo bi da se uvede barem još desetak vozila.

– Takođe, neophodno je raditi na edukaciji pod ravnopravnim uslovima. Pored redovnog školovanja i obrazovanja, mora se raditi i na inkluziji. Skupština grada je učinila dobar potez jer stipendira studente sa hendikepom, ali je problem što to važi samo za one iz Beograda, tako da bi to trebalo proširiti i na ostale delove zemlje – naglasio je Bošković.

Sekretar za socijalnu i dečju zaštitu Vladan Đukićrekao je da Grad finansira rad i programske aktivnosti 10 socio-humanitarnih organizacija i šest boračko- invalidskih organizacija. On je istakao da Grad obezbeđuje besplatan gradski prevoz i prevoz specijalizovanim kombi vozilima koji se realizuje „od vrata do vrata“ za lica sa telesnim oštećenjima, u funkciji je 13 vozila. Dok je za decu i omladinu, koja su obuhvaćena mrežom dnevnih boravaka obezbeđen besplatni svakodnevni prevoz.

– Za ukupno 533 osobe sa invaliditetom obezbeđeno je mesto na adresi stanovanja, dok je 291 parking mesto obeleženo kao rezervisano. Skoro da nema mesta ili institucije gde ona nisu obeležena. Takođe smo tražili i povećanje kazni za nepropisno parkiranje na tim mestima i ona sada iznosi oko 8.100 dinara. U ovoj godini uklonjeno je 1.655 vozila. Što se tiče arhitektonskih barijera, tu i dalje ima najviše problema, jer nisu sva mesta pristupačna – rekao je Đorđe Stefanović, pomoćnik sekretara za boračku i socijalnu zaštitu.

 

 

Svečanost u Zemunu

Povodom Međunarodnog dana invalida, danas je u Domu za odrasla invalidna lica „Dragan Vitošević” u Zemunu održana svečanost, kojoj su prisustvovali Goran Šehović, zamenik direktora Agencije za saradnju sa nevladinim organizacijama i evropsku harmonizaciju, i Tadaši Nagai, ambasador Japana u Beogradu.

Svečanost je organizovalo Udruženje stanara ovog doma, sa kojim pomenuta agencija ima odličnu saradnju i aktivan je učesnik mnogih njegovih manifestacija, dok je Ambasada Japana učestvovala u organizaciji velikog broja humanitarnih aktivnosti namenjenih poboljšanju položaja invalida u ovom domu.

 

Dvanaest miliona dinara pomoći

Pomoćnik gradonačelnika Radmila Hrustanović, povodom Međunarodnog dana invaliditeta, primila je juče u Skupštini Grada predstavnike gradskih udruženja i organizacija. „Grad je u ovoj godini izdvojio oko 12 miliona dinara za potrebe invalidnih osoba. Mi smo prvi put ove godine izdvojili dva stana za stanovanje uz podršku u naselju Kamendin za osam osoba. Od 2001. godine nijedna građevinska dozvola ne može da prođe ako se u projektu ne nalazi i projekat za rampe, kako bi se osobe sa invaliditetom lakše kretale kolicima“, rekla je Hrustanović. Ona je podsetila da je Grad obezbedio stipendije za 135 studenata sa invaliditetom, kao i da je podržao sva kulturna i sportska dešavanja, koja su organizovana od strane raznih udruženja osoba sa invaliditetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari