Sva gradska javna preduzeća i sekretarijati u potpunosti su spremni za 22. beogradski maraton koji se održava u subotu. Tako je Beograd put u potpunosti spremio stazu, a od petka u 22 časa će krenuti sa postavljanjem ograde i rekvizita potrebnih za samu trku pa apeluju na Beograđane da svoja vozila na vreme uklone sa trase trke. Takođe, svi zdravstveni centri biće spremni da prime takmičare koji eventualno budu imali zdravstvenih poteškoća.

Ipak, najviše posla imaće Sekretarijat za saobraćaj i saobraćajna policija zbog izmena u saobraćaju. Tako će od petka u ponoćdo subote u 19 časova zatvorene biti Terazije, Ulica kralja Milana i deo prema Trgu Nikole Pašića, kao i Kolarčeva ulica. Od ponoći do 17 sati ne može se voziti, ali ni parkirati, u Prizrenskoj ulici i delu Balkanske do Narodnog fronta. Bez saobraćaja u tom periodu je i deo oko popularnog buvljaka. Od 3 sata do 11 časova, zbog starta maratona, saobraćaj će biti zabranjen u Dečanskoj ulici, Trgu Nikole Pašića, delu Bulevara kralja Aleksandra kojim ide trka i delu Resavske koji će biti omeđen trasom trke. Od 9 do 11 časova, takođe zbog starta trke, zatvoreni su delovi Takovske i ulice Kneza Miloša oko zone starta.

Od 10 do 16 sati biće zatvorena trasa maratona koja ide Bulevarom kralja Aleksandra, zatim ulicama Branka Krsmanovića, Cara NIkolaja II, Makenzijevom, preko Slavije, Nemanjinom, Balkanskom i Gavrila Principa, Brankovim mostom, kao i Bulevarom Nikole Tesle, Karađorđevom u Zemunu, Ulicom 22. oktobra, Vrtlarskom i Ivićevom ulicom, Tošinim bunarom, Zemunskom ulicom, Vojvođanskom, Nehruovom i Jurija Gagarina. Takođe, zbog prolaska polumaratona, biće zatvoreni Treći bulevar, ulica Milentija Popovića, Bulevar Mihaila Pupina, Bulebar umetnosti, Aleksandra Dupčeka i Bulevar Avnoja.

Zbog zatvaranja pedesetak ulica i više stotina raskrsnica Izmenjene su i trase linija 16, 17, 18, 73,78, 84 i 88, 89. Tako autobusi sa oznakom 16 od Pohorske ulice do Sava centra idu ulicama Otona Župančića, Narodnih heroja, Bulevarom Avnoja, Omladinskih brigada. Iz drugog pravca, kao i linija 95 saobraćaće do Trga Republike. Linija 17 saobraća preko naselja Galenika i Novosadskog puta do Autoputa i dalje svojom redovnom trasom. Autobusi na linija 18 delimično menjaju trasu i saobraćaju Ugrinovačkom, Gornjogradskom, ulicama Milana Uzelca i Marije Bursaći dalje autoputem.

Linija 73 saobraća preko Galenike, Novosadskog puta i autoputa do Sava centra. Autobusi na Liniji 78 promeniće trasu delimično i u oba smera će saobraćati ulicama Kupreška, Krajiška, Prvomajska, Milana Uzelca, Marije Bursać, preko autoputa i Autokomande, a dalje redovnom trasom. Od Naselja Galenika do Sava centra autobusi na liniji 84 saobraćaće ulicama Cara Dušana, Dobrovoljačkom, Ugrinovačkom, Gornjogradskom, Milana Uzelca, Marije Bursać, preko autoputa do Sava centra.

Autobusi na liniji 88 će u oba smera od Keja oslobođenja saobraćati Glavnom, ulicom Cara Dušana, Dobrovoljačkom, Ugrinovačkom, Gornjogradskom, ulicama Milana Uzelca, Marije Bursać, preko autoputa i dalje redovnom trasom. Linija 89 će ići izmenjeno ulicom Omladinskih brigada autoputem i dalje redovnom trasom. Aobusi sa oznakom 94 će saobraćati Bulevarom Avnoja, autoputem i dalje redovnom trasom. Linije 704, 706 i 707 će raditi na potezu Kej Oslobođenja – periferni terminusi.

Za naselje Bežanijska kosa će se koristiti linije 74 i 75, koje će od S.C. „11 April“ ići autoputem do Sava Centra, čime se ostvaruje kontakt sa linijama 17, 18 i 88 i tramvajskim linijama 7, 9 i 11. Linije iz pravca Surčina i Ledina će se uputiti na Blok 45 čime će ostvariti kontakt sa linijama 7, 9 i 11. Od prvih polazaka pa do 15 časova od Banjice ka centru grada saobraćaće autobuska liniju 41A, koja će raditi na relaciji Banjica 2 – Admirala Geprata.

U periodu od 9 do 15 časova od Banovog brda ka centru grada saobraćaće linije 23, 37, 51, 52, 53, 56 i 58 i radiće na potezu Admirala Geprata – spoljni terminusi. Linije 19, 21, 22, 29 i 31 će raditi na potezu Trg Slavija – spoljni terminusi (od prvih jutarnjih polazaka do 19 časova). Autobuske linije 24, 26, 27, 37 i 44 će saobraćati preko Trga Republike, Makedonskom, Dečanskom i Bulevarom kralja Aleksandra, u oba smera. Autobusi sa oznakom 65 sa Zvezdare 2 i 77 sa Zvezdare (iz Čingrijine) će raditi do Studentskog trga. Tramvajske linije u centralnoj zoni će raditi u redovnom režimu uz delimičnu izmenu trasa ili obustave saobraćaja.

Linije noćnog saobraćaja, koje idu preko Terazija, menjaju trasu i od Trga Republike saobraćaju Makedonskom, Dečanskom, Bulevarom kralja Aleksandra, Kneza Miloša, Nemanjinom i preko Slavije svojim redovnim trasama u oba smera.

Trofej Đoko Vještica pobednici

Dama koja prva prođe kroz cilj u trci na 21 kilometar od ove godine će dobijati i trofej „Đoko Vještica“ u saradnji sa televizijom Studio B i Beogradskim maratonom. Kako je istakao Aleksandar Timofejev, direktor i glavni i odgovorni urednik Studija B, Đoko Vještica je jedan od najzaslužnijih za pokretanje Beogradskog maratona 1988. godine, a ovo će biti način da se on nađe i na prvom maratonu nakon njegove smrti.

Više od hiljadu takmičara u glavnoj trci

Prema najavama Dejana Nikolića, direktora Beogradskog maratona, u glavnoj maratonskoj i polumaratonskoj trci očekuje se učešće više od hiljadu takmičara, od toga 300 iz inostranstva. U Unicefovoj trci zadovoljstva očekuje se više od 15.000 sugrađana, dok će na Svetskom vojnom prvenstvu ulicama Beograda po prvi put trčati 92 muškarca i 22 žene vojnih lica iz 27 zemalja sa četiri kontinenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari