Zaposlenje za svakog člana porodice


xGrad je preuzeo odgovornost za raseljavanje porodica koje imaju prebivalište na teritoriji grada, raseljene sa Kosova i Metohije i izbeglice iz bivših jugoslovenskih republika, pod uslovom da ne poseduju imovinu na nekom drugom mestu.

Za raseljavanje porodica u stambene kontejnere, Grad će obezbediti prevoz, a pripremljen je i poseban socijalni program. Grad će za početak pomoći svim osobama da dobiju lična dokumenta, a krajnji cilj je da se obezbedi posao bar jednom članu svake porodice. Grad će to postići pomoću tri strategije: zapošljavanja u javnom sektoru, obezbeđivanje direktnog ili indirektnog zapošljavanja u Gradskom centru za reciklažu i savetovanje ili obuka za posao i pomoć pri zapošljavanju posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje. Planirano je da reciklažni centar bude takozvano srednje preduzeće pod upravom Grada, koji će obezbediti zapošljavanje 220 osoba i možda još oko hiljadu neformalnih radnih mesta u sakupljanju otpada. Alternativna lokacija za ovaj centar, planirane površine od oko 4,5 hektara, je na Paliluli, a preliminarno je opština Zvezdara najavila mogućnost za realizaciju reciklažnog centra i na svojoj teritoriji. Akcioni plan, predviđa precizno mapiranje svih nehigijenskih naselja, kao i bespravno useljenih zgrada u gradu.

Procenjuje se da u Beogradu ima oko 130 nehigijenskih naselja, u kojima živi nekoliko desetina hiljada stanovnika.

Republika rešava problem 62 porodice

Proverom u novembru i decembru 2007. godine utvrđeno je da od 175 porodica koje žive ispod mosta Gazela njih 114 ispunjava uslove za gradski program raseljavanja. Preostale 62 porodice su migranti ili sezonski radnici koji su u Beograd došli iz raznih krajeva Srbije i gradske vlasti, u skladu sa zakonskim propisima i teritorijalnom nadležnošću, nisu prihvatile odgovornost za njihovo raseljavanje, već je odlučeno da republički organi preuzmu odgovornost za njihovo raseljavanje, navodi se na sajtu gradskih vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari