Zahtev da se vrate ili daju ulicama u Beogradu imena heroja Crvene armije uručili su juče Skupštini grada predstavnici Foruma za za zaštitu ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava, povodom 65 godina od oslobođenja Beograda i prve posete predsednika Rusije Dimitrija Medvedeva Srbiji. Imena koja zaslužuju ulice i trgove u glavnom gradu, kako se navodi u saopštenju ove inicijative, jesu heroji i vojskovođe Birjuzov, Dapčević, Penezić Krcun, Tolbuhin i Ždanov.


– Uskoro ćemo obeležiti 65. godišnjicu oslobađanja Beograda da bi smo odali poštu hiljadama boraca NOV i Crvene armije, palih za slobodu i dostojanstvo glavnog grada. Oni su zaslužili, kao i svi drugi naši heroji narodno-oslobodilačke epopeje, večito duboko poštovanje građana Beograda i Srbije. Jedan od načina izražavanja tog poštovanja bio je i treba da bude da određene ulice i trgovi nose njihova časna imena – navodi se u obrazloženju ove inicijative.

Inače, ova inicijativa proistekla je na okruglom stolu pod nazivom „Srpski narod pamti heroje“, održanom 23. septembra u Ruskom domu. Na ovom skupu pažnja je posvećena upravo velikim imenima zaslužnih za pobedu nad fašizmom i oslobođenje glavnog grada. Zahtev za vraćanje ili davanje ulicama imena heroja Crvene armije podržale su i brojne organizacije i udruženja, a sa inicijativom su upoznate sve relevantne državne institucije.

– Cilj zvaničnog uručenja ovog zahteva vlastima u gradu Beogradu je da se istorija neguje, pamti i ne preda zaboravu. Zahvalni smo što je gradska vlast prihvatila našu inicijativu kao pozitivnu i nadamo se da će blagovremeno doneti rešenje o dodeli i vraćanju imena ulicama i trgovima prema ovim herojima. I nadamo se da će to učiniti do 20. oktobra – rekao je za Danas Velibor Stević, predsednik Foruma za zaštitu ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava.

Inače, inicijatori podsećaju i da je u borbama za oslobođenje Beograda palo oko hiljadu boraca Crvene armije, a da danas nijedna ulica u prestonici ne nosi naziv koji „izražava makar simboličnu zahvalnost vojnicima koji su ostavili svoje porodice i došli da poginu za našu slobodu“.

Skromno podsećanje

U Beogradu je 20. oktobar decenijama slavljen kao dan kada su jedinice NOV i Crvene armije, pod komandom generala Peka Dapčevića i Vladimira Ivanoviča Ždanova, oslobodile Beograd 1944. godine. „Skromno podsećanje na taj dan u glavnom gradu Srbije samo je jedan od dokaza o društvenom zaboravu značenja antifašističke borbe u srpskoj istoriji“, smatraju inicijatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari