Otkako su pre petnaestak godina Hrtkovci pokušali da promene ime u Srbislavce, u Sremu nije bilo zahteva za promenu imena naseljenih mesta. Aktuelna tema proteklih nedelja u Kukujevcima, selu nadomak Šida, upravo je promena naziva mesta, jer se meštanima, prema rečima predsednika Mesne uprave Nenada Ćulibrka, ne dopada postojeći naziv.

Otkako su pre petnaestak godina Hrtkovci pokušali da promene ime u Srbislavce, u Sremu nije bilo zahteva za promenu imena naseljenih mesta. Aktuelna tema proteklih nedelja u Kukujevcima, selu nadomak Šida, upravo je promena naziva mesta, jer se meštanima, prema rečima predsednika Mesne uprave Nenada Ćulibrka, ne dopada postojeći naziv.
– Nekako nas to asocira na kuknjavu, teškoće, a toga nam je dosta.Većina današnjih žitelja Kukujevaca doselila se devedestih godina, tokom ratnih zbivanja, iz Slavonije i BIH. Nekada je u mestu bio jedan odsto pravoslavnog življa, dok su svi ostali bili katolici, a sada je taj procenat od jedan odsto upravo katolika. Nema tu nikakve druge pozadine – ni političke, ni nacionalne. Jednostavno smo kroz svakodnevne razgovore došli do te ideje – kaže Nenad Ćulibrk.

Naziv i stanovništvo

O srednjovekovnom naselju ima dosta podataka u papskim dokumentima. Naselje je prvi put zabeleženo pod imenom Kukej 1275. godine. U popisu morovićkog arhiđakona navodi se i župa Kukujevci. Selo se spominje i pod nazivom Kukurkudhel. U jednoj povelji mađarskog kralja Matije Korvina zabeleženi su 1484. godine. U srednjem veku naselje je imalo katoličko stanovništvo. Po oslobođenju od Turaka, veći deo Srema je podeljen plemstvu. Godine 1713. po naređenju austrijskih vlasti u selo je naseljen izvestan broj stanovnika iz Vašice i Marinaca, kada se naselje ustalilo na današnjoj lokaciji i selo je ušlo u sastav vlastelinstva kneževa Odelskalki. Na karti Srema 1730. godine, uneto je kao naselje. Po popisu iz 1736. godine u čisto hrvatska naselja u Sremu od ukupno 14 sela nalaze se i Kukujevci, dok su se u prvoj polovini 19. veka u selo doselilo nekoliko nemačkih porodica. U tom periodu Kukujevci imaju 400 porodica sa 1.483 stanovnika, a po ukidanju kmetstva i stvaranju Austrougarske monarhije broj stanovnika je stalno u porastu, da bi 1910. mesto brojalo 2.287 duša. Podaci su iz knjige „Naselja u Sremu“ istoričara Radomira Price.

Potom je usledila anketa u selu, u kojoj su učestvovali takoreći svi punoletni meštani, a to je više od hiljadu duša. Prvo su ih pitali samo da li su ili ne za promenu imena i 80 odsto se izjasnilo „za“. Onda su meštanima ponuđeni predlozi za novo ime – Lazarevo, Obilićevo, a kao treću mogućnost ostavili su da svako upiše neko ime ako to želi, pa tako zajednički da odluče o imenu mesta.
– Najveći broj glasova, čak 51 odsto, dobio je predlog Lazarevo, dok je za Obilićevo glasalo 25,6 odsto, a za neki lični predlog se izjasnilo 3,4 odsto anketiranih – objašnjava Ćulibrk i dodaje da je među ovim ličnim predlozima bilo raznoraznih naziva, čak i šaljivih, kao recimo Palestina, ali i dosta imena mesta odakle su se doseljavali. Kada je iskristalisan naziv, opštinskoj skupštini u Šidu poslata je inicijativa, što je i dobilo zeleno svetlo na sednici SO.
– Celokupnu zakonsku proceduru smo ispoštovali, a sličnu inicijativu su uradili i komšije iz Gibarca koji takođe žele da dobiju novi naziv mesta. Oni su se, koliko čujem, odlučili za Dušanovo. Naši zahtevi su upućeni Vladi Srbije i sada čekamo odgovor. Inače, u selu smo prethodnih godina promenili dosta naziva ulica. Tako su nestale ulice Maršala Tita, Vladimira Nazora, Matije Gupca, a preimenovane su u Cara Lazara, Vojvode Putnika, Miloša Obilića, Srpskih vladara, Svetog Save – kaže Nenad Ćulibrk.
I dok čekaju odluku Vlade, život teče normalno. Ipak, u ovom mestu, koje danas ima oko dve hiljade stanovnika, stiče se utisak da nije promena imena glavna preokupacija. Meštani kažu da su za to, a Nebojša Simonović kaže: „Mani ime, gledaj od čega živiš.“
A, u Kukujevcima, kao i u mnogim selima danas, ne živi se baš lako. Većina stanovnika bavi se poljoprivredom u kojoj je još mnogo nepoznanica.
– Nikada ne znaš kako ćeš proći. Oko sto porodica u selu se bavi uzgojem duvana. Pre desetak godina kada se ova proizvodnja „primila“ u Kukujevcima, u kojima do tada niko nije sadio duvan, bilo je računa. Moglo se od duvana lepo živeti. Mi smo tada proizvodili četvrtinu celokupne proizvodnje duvana u SCG i imali najbolju virdžiniju na ovim prostorima. Ljudi su se zadužili da naprave sušare, a svaka košta bar 10.000 evra. Bilo je računa, i lepo smo živeli. Danas, iako je berba duvana odavno završena, iako smo sve predali otkupljivačima s kojima imamo ugovore, još uvek ne znamo pošto smo prodali, jer se cena ne zna, kao ni državna premija za duvan – priča Ćulibrk, a Nebojša dodaje da je lane premija bila 65.000 dinara po hektaru, a cena otkupa prve klase po kilogramu 1,80 evra, a treće 1,50 evra, što ni slučajno nije dovoljno da se od toga živi.
Kažu i da je duvan zahtevna kultura oko koje ima mnogo posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari