Migrantski radnici koji u Ujedinjenim Arapskim Emiratima grade kulturni centar u vrednosti od više milijardi funti, a koji obuhvata muzej „Gugenhajm“ i „Luvr“, ostaju bez zarade, hapse se po skraćenom postupku i deportuju ako se žale na nehigijenske i nebezbedne uslove života i rada, rezultati su istraživanja Hjuman rajts voča (HRV).


U izveštaju organizacije za ljudska prava o ostrvu Sadijat u Abu Dabiju se navodi da pojedini radnici imaju tretman koji bi mogao da bude ekvivalent prisilnom radu, pasoši su im oduzeti i toliko su loše plaćeni da jedva isplaćuju takse za zaposlenje, koje bi trebalo da budu zabranjene. Pokušaji da se pokrenu pitanja o lošem tretmanu koji dobijaju radnici rezultirali su uskraćivanjem plata, policijskim zastrašivanjem i deportacijama.

Iako se u dokumentu, koji je objavljen juče, priznaje da je ostvaren izvesni napredak, u njemu se diskutuje i o tvrdnjama vlasti UAE i zapadnih organizacija koje učestvuju u izgradnji kulturnog centra, a među njima je i Univerzitet Njujork i Britanski muzej, da su na snazi efikasne mere za zaštitu prava radnika. Istraživači su takođe otkrili da zakonske reforme kojima bi se radnicima omogućilo da promene poslodavce bez njihovog pristanka i da se ukinu dozvole agentima koji radnicima naplaćuju takse za zaposlenje nisu na snazi i da radnici ne mogu da se žale jer im se preti da će biti „ućutkani“.

U razgovorima koji su obavljeni sa više od sto radnika 2013. i 2014. otkriveno je da je kršenje prava radnika široko rasprostranjeno, što se poklapa sa izveštajima HRV-a iz 2012. i 2009, kao i sa rezultatima istrage Obzervera i grupe Gulf Labor. Izveštaj je usledio u trenutku kada UN vode istragu u vezi sa zloupotrebom migrantskih radnika u UAE. Međunarodna organizacija rada (MOR) je istragu sprovela pošto je Međunarodna konfederacija sindikata (MKS) uložila žalbu i ukazala na loše uslove u Sadijatu.

HRV tvrdi da vlasti UAE znaju za eksploataciju radnika u Sadijatu. Petnaestoro građevinaca koji su radili na gradilištima prilikom izgradnje Univerziteta Njujork i „Luvra“, a koji su deportovani 2013. i 2014. nakon štrajkova zbog niske plate, rekli su da su njihovi poslodavci delovali „u saglasnosti s vlastima, koje su stavile u pritvor i deportovale desetine radnika.“ Dva bivša radnika s gradilišta Univerziteta Njujork izjavili su da su ih policajci šamarali tokom saslušanja, nastojeći da ih prisile da im odaju imena vođa štrajkova. Radnik koji živi u radničkom selu u Sadijatu, koje je inače namenjeno za smeštaj radnika koji rade na izgradnji velikih muzeja, rekao je da je oko 500 ljudi odatle deportovano ili im je oduzeta radna dozvola nakon jednog od štrajkova. Veliki broj radnika živi van sela u veoma lošim uslovima. Kako se navodi u izveštaju, u centru Abu Dabija je otkriveno da u dve sobe živi 27 ljudi.

HRV apeluje na UAE da usvoje zakon prema kojem se konfiskovanje pasoša smatra krivičnim delom i kojim se zabranjuje deportacija učesnika protesta. U dokumentu se takođe zahteva da zapadne institucije koje učestvuju na ovim projektima obezbede garancije da će prava radnika biti zaštićena kao i da će loše tretiranim radnicima biti obezbeđena kompenzacija.

Vlada bez komentara

Vlada UAE nije reagovala na izveštaj HRV. Dvoje istraživača HRV su na crnoj listi vlasti Emirata i zabranjen im je ulazak u zemlju. Kompanija za razvoj i investiranje u turizam Abu Dabija (TDIC), koja nadgleda izgradnju muzeja „Gugenhajm“ i „Luvr“, kao i Nacionalni muzej Zajed, kome je Britanski muzej kulturni savetnik, saopštila je da rezultati istraživanja „ne odražavaju realnost na terenu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari