Iako je Milan gradski rival Intera, iako je Milan u poslednje tri decenije postao trofejniji klub od Intera, najvatreniji duel između članova „velike trojke“ je onaj između – Juventusa i Intera. Upravo taj rivalitet još od šezdesetih nosi epitet „Derbija Italije“, jer su ta dva kluba jedini panitalijanski klubovi, popularni širom „Čizme“.


Antagonizam je posebno pojačan „Kalčopolijem“ pre pola decenije. Koreografija na „Juventus Areni“ sa gigantskim brojevima 28 i 29 (koji simbolišu redne brojeve skudeta iz 2005. i 2006.) je još jednom poručila da „juventini“ ne mogu da se pomire sa dve „otete titule“, od kojih je jedna čak dodeljena Interu.

Da veče za „bjankonere“ postane savršeno pobrinuo se i Alesandro del Pjero. Legendarni kapiten igra svoju verovatno poslednju sezonu u crno-belom, a čak mu ni činjenica da je trener njegov prijatelj Antonio Konte nije donela značajniju minutažu, sem u kup utakmicama. A onda je u drugom poluvremenu ušao praćen ovacijama i odgovorio u stilu po kojem će se zauvek i pamtiti u Torinu. Postigao je ovogodišnji prvenac u Seriji A, čime je došao do neverovatnog niza – u svakoj od svojih 20 sezona (jedna je bila u Seriji B) je bio strelac Juventusa u šampionatu.

Juve je pobedom uspeo da se odupre velikom pritisku „moranja“ u trci za Milanom, koji je samo veče ranije prebrodio svoju veliku pretnju za topljenje bodovne prednosti. Zlatan Ibrahimović je ponovo rutinskom simultankom sahranio nadanja Rome, iako je na poluvremenu mirisalo na uspeh kluba iz „Večnog grada“. Sada se „rosoneri“ mogu posvetiti duelu godine sa Barselonom, čije prvo poluvreme je sutra na San Siru.

„Vučica“ je ponovo pokazala koliko je neiskusna družina, što nije čudno kada se uzme broj pridošlica letos i njihova prosečna starost. Interesantan je podatak da bi žuto-crveni, kada bi se računali samo rezultati prvih poluvremena, bili prvi na tabeli (Roma 55, Milan i Juve po 53)! Ono što je Romu spustilo u mediokritetsku realnost su drugih 45 minuta – kada bi se računali samo nastavci, „đalorosi“ bi bili na poziciji koja bi ih selila u Seriju B (lošiji su samo Parma i Ćezena).

Lacio je bez Miroslava Klozea teškom mukom pobedio, dok isto nije uspeo Napoli, pokazavši da još uvek pati od šoka u Londonu. Belo-plavetni imaju tri boda prednosti, ali ukoliko „azuri“ povrate samopouzdanje čini se da u preostalih devet kola mogu da dosegnu mesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu šampiona. Sledeće kolo će napoletanci na noge Juventusu, a zatim i Laciju – Laveci, Kavani i kompanija svakog mogu da dobiju, samo što očigledno „moći“ i „učiniti“ nije isto, pogotovo sa nedisciplinovanom odbranom.

To je pokazala Katanija, koja je uspela da izjednači na San Paolu sa dva gola u finišu. „Elefanti“ sa Sicilije su pored Atalante svakako najprijatnije iznenađenje ove godine. Nakon što se Roma zahvalila svojoj legendi Vinćencu Monteli koji je dobio šansu da debituje u trenerskom poslu krajem prošle sezone, „Aeroplanino“ je prihvatio poziv „rosazura“. I pored prodaje Maksi Lopeza u januaru, najargentinskiji tim kalča je nastavio sjajne partije i na proleće.

A romanistima ostaje samo da se pitaju da li bi Montelin sistem napadačke igre bio uspešniji od tzv. „revolucionarnog projekta“, čiji se krediti tope iz nedelju u nedelju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari