Ambasadorka Rumunije uručila vrednu donaciju Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 1Rumunska donacija Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Foto: Filozofski fakultet UNS

Ambasadorka Rumunije Silivija Davidoju uručila je danas Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu vrednu donaciju u opremi: četiri računara,  multifunkcijski štampač i video projektor.

Opremu obezbeđenu uz podršku Univerziteta Transilvanija iz Brašovavrednu, vrednu pet hiljada evra ambasadorka Davidoju uručila dekanici Fakulteta, profesorki Ivani Živančević Sekeruš.

Ambasadorka je izrazila zadovoljstvo što je njena prva službena poseta fakultetima u Srbiji upravo poseta Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Smatra da je ova poseta važna zbog buduće saradnje sa upravom Fakulteta i Odsekom za rumunistiku i budućih projekata vezanih za promocije knjiga, prevođenje savremene rumunske i srpske književnosti kako na srpski, tako i na rumunski jezik, ali i za objavljivanje knjiga za studente koji uče rumunski kao strani jezik.

U planu su i izložbe slika i projekcije rumunskih filmova.

Kao svoju posebnu misiju ambasadorka Rumunije je istakla: „Da se više približe ljudi ljudima i da se stavi akcenat na kulturnu diplomatiju.“

Profesorka Živančević Sekeruš rekla je da se raduje nastavku dobre saradnje koju Fakultet već ima sa rumunskom ambasadom, kao i njenom unapređenju, naročito na polju mobilnosti studenata i nastavnog osoblja, ali i na polju nauke i kulture.

Izrazila je zahvalnost za donaciju i pozvala članove Odseka za rumunistiku, budući da su najupućeniji u materiju, da kažu na kojim bi se planovima mogla proširiti saradnja.

Doc. dr Ivana Ivanić, šefica Odseka za rumunistiku je pozdravila ambasadorku kojoj je ambasadorki Rumunsko-srpski rečnik glagola, prvi tog tipa u jugoistočnoj Evropi, čiji je izdavač upravo Filozofski fakultet.

Ambasadorki su se obratili i prof. dr Laura Spariosu, prof. dr Virđinija Popović i dr Danijel Sorin Vintila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari