"Ana, gde je naš zakon?": LGBT zajednica svakodnevno postavlja pitanje Ani Brnabić 1foto FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Portal „GejEho“ (GayEcho) pokrenuo je na društvenoj mreži Tviter kampanju „Ana, gde je naš zakon?“, kojom svakog dana postavljaju pitanje predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić šta se dešava sa Zakonom o istopolnim zajednicama čije je donošenje najavljeno pre više od dve godine.

„Tviter kampanjom želimo da temu vratimo na dnevni red i razbijemo tišinu koja je okružuje. LGBT populacija u Srbiji je ostavljena sama sebi i nikoga posebno ne zanima“, rekao je za agenciju Beta urednik tog portala Predrag Azdejković.

Dodao je da se mediji tom temom bave samo ako je dovoljno skandalozna i ako mogu da naprave da se neko posvađa u studiju i time podignu gledanost, dok međunarodnu zajednicu, prema njegovim rečima, LGBT populacija „već duže vreme apsolutno ne zanima jer ne može preko Parade ponosa da ucenjuje vlast“.

„LGBT aktivisti su zaokupljeni egzistencijalnim problemima i više se bave sobom i kako će preživeti, a Anu Brnabić sa Milicom i Igorom u vili na Dedinju previše ne zanima kako žive ostali pripadnici LGBT populacije. Zvuči depresivno, ali je tako“, kazao je Azdejković.

On je podsetio da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog predlog Zakona o istopolnim zajednicama prosledilo vladi, ali da mu se tu „gubi svaki trag“.

Prema njegovim rečima, zakon niko nije pomenuo, niti se njime bavi, od kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da ga neće potpisati jer je „protivustavan“.

„Kao da je alfa i omega, svevišnji bog to rekao više niko ne sme da ga spomene, ni premijerka, ni ministarstvo koje je nadležno, niti oni koji su ga pisali, niti LGBT aktivisti. Kao da se nikada nije desilo. Tako da je najtačniji odgovor na pitanje dokle se stiglo – nigde se nije stiglo“, rekao je Azdejković.

Ocenio je i da je taj zakon pre svega namenjen „privilegovanim“ pripadnicima LGBT zajednice koji su sklopili istopolne brakove van granica Srbije, a koje ona ne priznaje, i koji su ekonomski samostalni, koje je porodica prihvatila, koji su donekle rešili sve ostale probleme koje LGBT osobe imaju, pa im je neregulisano partnerstvo najveći problem.

Azdejković je naveo da istraživanja u inostranstvu pokazuju da su legalizacije istopolnih brakova i partnerstava doprinele celokupnoj LBGT populaciji jer šalje poruku opšte prihvaćenosti i normalizacije, kao i da se smanjuje homofobija, pokušaji samoubistva i generalno doprinosi poboljšanju kvaliteta života LGBT osoba.

„Mi trenutno živimo u klimi gde se LGBT populacija predstavlja kao opasnost za čovečanstvo, samo da bi se skrenula pažnja sa važnih problema koji tište ovo društvo, jer se ljudi više bave da li će se LGBT osobe venčavati nego što za pregled ili operaciju moraju da čekaju pet godina“, naglasio je Azdejković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari