Apelacioni sud kasni sa odlukom protiv bivšeg predsednika Grocke Dragoljuba Simonovića 1Foto: Cenzolovka

Pre skoro mesec dana, tačnije 14. novembra, sudije Apelacionog suda je trebalo da se izjasne u vezi sa slučajem paljenja kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića, za koji je osumnjičen doskorašnji predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović.

Slučaj koji je javnost Srbije pratila sa budnim okom za sada je bez epiloga. Pre tri godine Jovanoviću je spaljena kuća, on je sa suprugom pukom srećom jedva sačuvao živu glavu, a svoje utiske o celom slučaju nam prenosi urednik gročanskog portala Žig info Željko Matorčević, koji je pre kobnog paljenja bio pretučen.

– Iako nadgledani pod burnim okom međunarodne zajednice, ovaj proces ulazi u treću godinu. Kao i slučaju EPS-a, i u pravosuđu su postavljeni nestučni kadrovi vladajuće stranke. Apelacione sudije u Milanovom slučaju nisu donele konačnu presudu, jer smatram da nisu vični svom poslu. Podsetiću da je vrhunski tužilac Predrag Milovanović skinut sa slučaja Milana Jovanovića i to samo iz razloga što je bio izuzetno uspešan u tome. Mnogima je zasmetala Milovanovićeva popularnost, kao i pojedine izjave u medijima, te je odjednom sklonjen, kaže Matorčević koji podseća na slučaj.

– Nakon što su mene mučki prebili tog oktobra 2018. godine, smatrao sam da se tu priča završava, što se tiče napada na nas sa Žig infa. Nakon bolničkog lečenja, odnosno oporavka, 12. decembra zazvonio mi je telefon oko pola tri ujutru. Video sam da me zove nepoznati službeni broj Doma zdravlja u Grockoj. Pretrnuo sam, bojao sam se da se javim. Nisam ni slutio koji glas će biti sa druge strane slušalice. Bio je to Milan. NJegove reči mi odzvanjaju i danas. „Kućo (kako on naziva vrlo često sve nas), zapalili su mi kuću“, navodi za Danas Matorčević.

– Znam da sam pokušao da budem priseban i da sam ga upitao da li je siguran u to što mi je rekao… Odgovorio mi je da je gledao nadzorne kamere od komšije i da se vidi kako mu ubacuju Molotovljev koktel, priseća se Matorčević.

Vest je objavio na društvenim mrežam, a što se tiče portala ostavio je da prenoći, do ujutru dok se ne vidi sa kolegom.

– Milan je stara garda policije, te je za paljenje svoje kuće uperio direktno prstom u Simonovića. Nas su sve učili da treba da budemo „politički korektni“ i da je najviše što možemo da napišemo „izričita sumnja“. Mada, svi smo mi znali ko je nalogodavac, znali smo da Simonović stoji iza svega, ali nismo imali sve dokaze. Milan je bio neumoljiv da dokaže da je Simonović nalogodavac, što je, ispostaviće se kasnije, bilo dobro za dalji tok koji će uslediti, ističe Matorčević.

On dodaje da nakon posete Aleksandra Vučića Davosu, Simonovića konačno hapse krajem januara 2019. Bila je to, kako kaže, prva pobeda.

– Već na podizanju optužnice protiv Simonovića i ostalih, bilo je vidno da će se postupak opstruirati. Kada se konačno i desilo prvo ročište, Simonović je pored sebe imao više desetina pristalica koji su služili da pokažu njegovu moć. Vladajuća stranka, SNS ga sa nije odrekla. I tako je do dana današnjeg. Usledilo je mukotrpno suđenje. Ročišta za ročištom su odlagana, sve dok sudija Žugić nije rešio da takvim postupcima stane na put, naglašava Matorčević.

Prema njegovim rečima, konačno su februara ove godine dočekali da se postupak prvostepeno završi, gde je presuđeno da Simonović dobije 4,3 godine zbog podstrekivanja za paljenje kuće. Bila je to još jedna dobijena bitka, dodaje.

– Međutim, nažalost, borba još uvek traje jer Apelacioni sud još nije doneo konačnu odluku. Mi ulazimo uskoro u 2022. godinu, a još uvek ne znamo rezultate, ukazuje naš sagovornik. Prema njegovim rečima, slučaj paljenja kuće Milana Jovanovića je pravi primer da je u državi Srbiji pravosuđe pod totalnim kolapsom.

Izgleda da sam se sam prebio

Matorčević veruje da će pravda konačno biti zadovoljena. „Možda ne pod ovom vlašću, ali pod nekom narednom sigurno. Onoga trenutka kada se pravosuđe reformiše, biće pravde za sve. I ono što je najbitnije, ne treba stati kada se reši MiIanov slučaj. Pored njega imamo još na hiljade napada na novinare na čitavom području Srbije. Šta je sa ostalim slučajevima? Zna li se šta? Da ne bude kao u mom slučaju prebijanja, da sam napadača prepoznao, ali da sam se, po zvanično odbačenoj prijavi, izgleda sam prebio“, navodi Matorčević.

Propagandisti i novinari

Matorčević kaže i da bi svi novinari trebalo da budu više kolegijalni i da svaki napad osude i ukažu javnosti. „I apsolutno ono što se mora uraditi, a to je da se ne zaborave i ne kazne svi oni koji su umesto profesionalnog novinarstva izabrali da budu propagndna mašinerija vladajuće stranke“, zaključuje Matorčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari