Kako trenutno stvari stoje, opština Šid, koliko većnarednih nedelja, mora da nađe novi prostor u koji bi mogla da izmesti deo postojećeg galerijskog prostora Save Šumanovića, arheološku zbirku Gradina i Muzej naivne umetnosti Ilijanum.

U postojećem delu Galerije smešteni su svi vredni eksponati, ali tu se nalazi i prostor za rad Likovnog kruga Sava Šumanović, kao i kotlarnica galerije, koja je osavremenjena poslednjih godina jer je upravo temperatura u izložbenom prostoru i u depoima za slike od izuzetne važnosti za njihovo čuvanje. Do prinudnog iseljenja mora doći jer je nedavno u galeriju i opštinu stiglo rešenje Agencije za restituciju, kojim se nalaže da se ovaj deo prostora vrati prvobitnom vlasniku, odnosno Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

O ovome se u Šidu priča proteklih meseci, a bilo je i pokušaja da se nađe zajednički jezik sa predstavnicima SPC, međutim razgovori nisu urodili plodom u smislu eventualne zamene nekretnina, pa deo galerije mora da se iseli. Kako je ova imovina oduzeta crkvi posle Drugog svetskog rata i prvobitno taj prostor bio korišćen kao zgrada Osnovne škole Branko Radičević, a kasnije za galerijske potrebe, SPC sada namerava da ovde vrati svoj vladičanski dvor, odnosno da ovaj prostor bude korišćen za potrebe vladike sremskog Vasilija. Odluka je konačna i na pomenuto rešenje nema više prava žalbe.

Nataša Cvjetković, predsednica opštine Šid, kaže da u svemu ovome treba gledati lepšu stranu, odnosno da novonastala situacija upravo otvara mogućnosti za bolje i trajno rešenje prostora Ilijanuma – Muzeja naivne umetnosti, mada je po njoj najveći problem ekonomska kriza i što je preseljenje nekako palo u nezgodan momenat jer opština nema novca za izgradnju nekih novih galerijskih kompleksa. Ovaj problem mogao bi biti rešavan sredstvima Fonda za kapitalna ulaganja ili iz NIP, nadležnih ministarstava, kako pokrajinskog tako i republičkog, dakako samo da nije krize. Predsednica navodi da će stoga kao prvi potez biti izmeštanje ovog dela galerije najverovatnije u sadašnji prostor Mesne zajednice Šid, koja bi opet bila preseljena u neki drugi objekat.

– Problem je gde smestiti arheološku zbirku, Muzej Ilijanum i ostale sadašnje korisnike. Na rešenje ne možemo uticati, samim tim što se ni republički javni pravobranilac nije protivio ovakvom rešenju, niti ima nameru da pokrene spor pred Vrhovnim sudom. Da smo bogata opština i da imamo novca možda bi spor bio daleko lakše rešen. U pregovorima sa predstavnicima SPC zaključila sam da oni nisu zainteresovani za neki drugi prostor većupravo za ovaj postojeći, što i fizički pripada crkvenom kompleksu – navodi predsednica i dodaje da će hitno morati da nađu novi prostor.

– Naša želja je i ranije bila da se za Ilijanum nađe adekvatan prostor. Mi vodimo i višegodišnji spor sa naslednicima Ilije Bašićevića, odnosno sa njegovim sinom koji je ocenio još davno da Šid navodno ne vodi adekvatnu brigu o slikama koje je njegov otac ostavio u nasleđe opštini Šid. On traži povraćaj kompletne zaostavštine upravo iz tog razloga. Nama je stoga prioritetni cilj da Ilijanum nastavi da funkcioniše, a možda je ovo prava prilika da trajno rešimo ovaj problem. Naš plan je da Ilijanum ima svoj prostor i zavičajnu zbirku, sada tu želju do kraja ne možemo ispuniti, ali možemo do kraja da godine napravimo projekat i kada se stvore uslovi apliciramo za novac kod pomenutih fondova i ministarstava – navodi predsednica.

Zamenik predsednika opštine Srđan Maleševićkaže da je ovo gorući problem i da Šidu u trenutnoj situaciji nikako ne odgovara nalog za iseljenje, ali da su svesni da se imovina mora vratiti, pa šta je tu je. – Da ima novca, verovatno problem ne bi ni postojao – kaže on..

Izgleda da je pomenuto rešenje izmeštanja u zgradu MZ jedino trenutno prihvatljivo, mada i ovaj posao zahteva vreme jer se novoizgrađeni depo mora povezati sa zgradom galerije, uvesti video nadzor, napraviti nova kotlarnica… Sve u svemu, oko preseljenju će u narednom periodu biti dosta posla i još će se govoriti o tome.

Dar Bosilja Šidu

Muzej naivne umetnosti Ilijanum nastao je darivanjem Ilije Bašičevića Bosilja svojih umetničkih dela opštini Šid još 1970. godine. Muzej u svom fundusu ima 338 umetničkih dela, od kojih su 287 slike samog darodavca, a 51 dela su drugih umetnika naivaca iz zemlje i inostranstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari