Arhitekta: Zgrada Generalštaba predstavlja simbol modernosti Srbije 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Arhitekta Bojan Kovačević rekao je danas da zgrada Generalštaba u Beogradu nije srušena, već urušena i ocenio da ona predstavlja simbol modernosti Srbije.

On je, gostujući na Radio televiziji Vojvodine, kazao da Generalštab nije proglašen kao kulturno dobro samo zato što je bombardovan i dodao da su čuvene arhitekte govorile da je to najznačajnija zgrada u Srbiji u poslednjih 200 godina.

Po njegovim rečima, nije tačno da je neisplativo i nemoguće obnoviti Generalštab, već je problem što nijedna vlast nije napravila čak ni projekat za revitalizaciju tog zdanja.

„Generalštab ima arhitekstonsku vrednost. U tom delu grada je zgrada vlade, ministarstva i Vrhovni sud. Taj prostor je natopljen istorijom ovog naroda i ove države. Skaradno je tu ubacivati hotele i apartmane. Ono šta ja proglasim za razvoj ne mora da znači da je razvoj. Meni to više deluje kao rasprodaja grada“, kazao je Kovačević.

On je ocenio da su navodi da će u okviru hotelskog kompleksa biti izgrađen i memorijalni centar samo „mamac za naivne“.

Pokret Ekološki ustanak saopštio je ranije da je ministar građevinarstva Goran Vesić, po ovlašćenju vlade Srbije, potpisao memorandum o razumevanju sa jednom američkom kompanijom, koja bi trebalo da izvrši revitalizaciju zgrada u kompleksu nekadašnjeg Generalštaba, oštećenih u bombardovanju 1999. godine.

Pokret je naveo i da će taj prostor, koji je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika, biti predat u zakup toj kompaniji na 99 godina, bez nadoknade, kao i da postoji mogućnost da zgrada bude srušena ili pretvorena u hotel.

Vesić je odbacio kao laži navode opozicionih političara da će vlada Srbije besplatno dati taj kompleks američkoj kompaniji na čijem je čelu zet nekadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa, Džared Kušner.

Po njegovim rečima, vlada Srbije će i u slučaju da postigne dogovor o tom kompleksu „insistirati“ da se na tom prostoru napravi memorijalni kompleks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari