Nećemo da plaćamo tarifu kao da živimo u strogom centru Kragujevca 1Foto: Z.S.M.

I drugi protest građana koji žive u kragujevačkom naselju Aerodrom protiv plaćanja parkinga okončan večeras je bez dogovora ili barem odgovora koje su oni očekivali od nadležnih.

Delegacija od nekoliko članova, stanovnika ovog naselja, na kratko se sastala i sa predstavnicima Saveta Mesne zajednice i delom upravnika zgrada iz ulica koje su pogođene ovom odlukom Skupštine garada Kragujevca ali po rečima Jelene Džarić, predstavnice građana nisu uspeli da se išta dogovore.

Aerodromci su protestovali i prošle subote uveče i tada ih se okupilo pedesetak.

Večeras ih je na ćošku kod Tržnog centra „Sava” bilo nešto više, ali se opet stiče utisak – premalo za naselje koje broji više od 20 hilajada ljudi.

„Nikome ne odgovara ova odluka, ali je mrak, hladno… kada bi mogao neko drugi da izađe i to obavi umesto njih“, kaže jedna od učesnica protesta.

Nećemo da plaćamo tarifu kao da živimo u strogom centru Kragujevca 2
Foto: Z.S.M.

Odluka da se parking naplaćuje u ovom naselju doneta je letos, a trebalo je da počne da se realizuje od 1. decembra, ali stanovnici ovog naselja odlučno odbijaju da plaćaju parking mesta.

„Od kada smo saznali za ovu odluku u našem komšiluku postoji ogromno nezadovoljstvo, pogotovo što ni jedno jedino novo parking mesto nije urađeno u poslednjoj deceniji, a mnoga su žrtvovana za izgradnju brojnih obejakata koji su nicali po Aerodromu“, kaže Jelena Džarić iz Atinske ulice, dodajući da su im obećavali povećanje parking prostora, ali to nije ispunjeno.

Prema njenim rečima, odluka gradskih vlasti je „samo zavlačenje u njihov džep”, a ne rezultat neke razvoje i vizionarske politike i strategije.

Takođe, ona ističe i brojne primere sugrađana koji voze automoble „na ovlašćenje” što im MUP dozvoljava i legalno je ali zbog toga ne mogu da izvade mesečne parking karte jer se vozila ne vode na njih što je oksimoronska situacija.

Nećemo da plaćamo tarifu kao da živimo u strogom centru Kragujevca 3
Foto: Z.S.M.

„Odbijam da platim. Ovde se parking nikada nije naplaćivao, ali nije stvar samo u parama. Stvar je u tome da sa nama radi bukvalno, ko šta hoće, a vlast je korumpirana“, ogorčen je Slobodan Mikić koji na Aerodromu živi od 1978. godine, od prvog dana nastanka naselja.

Sa njim je, takođe vidno revoltran, saglasan i Dragan Šadić koji tu stanije već 12 godina.

“ Ovo je radničko naselje, a nekome je palo na pamet da nam naplaćuje ‘nultu’ ekstra zonu, kao da živimo u najstrožem centru grada“, kaže on, napominjući da se u neseljima mnogo bližim gradskom jezgu, poput Erdoglije i Vašarišta, parkin uopšte ne plaća.

Šta je sledeći korak, pita se on, „da plaćamo i skuplji porez za stanove” kao da su „u centru a ne na periferiji”.

„Da se novac dobijen na ovaj način koristi za nešto što bi donelo boljitak gradu i našem naselju razumeo bih, ali ovako da ode samo na plate, to je bedno“, potvrđuje jedan od njegovih komšija.

Naša sagovornica Jelena Džarić, na to je na licu mesta „u grubo” sračunala da će gradska vlast samo od stanara nekoliko zgrada na konto mesečnih parkig karata dobijati milion i po do dva dinara, bez okakvih ulaganja i investicija.

Protest žitelja Aerodroma po ovom pitanju, kao i prošli put podržali su i predstavnici Pokreta „Složno za Kragujevac” zahtevajući da se građanima se izađe u susret i uvaže njihove žalbe.

„Zbog čega i na osnovu čega da ludi sa Aerodroma iz Atinske, Svetogorske, Ulice Vladimira Rolovića… plaćaju najskuplji parking u Srbiji“, pita se i Milomir Brašić iz „Složno za Kragujevac” navodeći činjenicu da je po tarifi za parkiranje u ovom naselju određeno da prvi sat košta 55 dinara, naredni 78 a za treći nema mogućnosti uplate, kao i u svakoj ekstra zoni, i ako sa parkiranim vozilom „uđete” u njega platićete kaznu od 1.000 dinara.

Okupljeni građani su se potom „prošetali” od Tržnog centra „Sava” do svoje Mesne zajednice u kojoj je u toku bio sastanak novoizabranog Saveta MZ koji je juče verifikovan u Skupštini grada.

Nećemo da plaćamo tarifu kao da živimo u strogom centru Kragujevca 4
Foto: Z.S.M.

Neki od članova Saveta su bili vidno iritirani tim činom, okarakterisavši ga kao „upad” i grubo prekidanje dok su žitelji Aerodroma bili nepokolebljivi u stavu da na „takav gest imaju puno pravo”, jer je to „njihova mesna zajednica”.

Novi/stari predsednik Saveta Mesne zajednice Zoran Stevanović insistirao je da se svi dogovore i zajednički rade na ovom problemu, odlučno demantujući da je baš on predložio gradskim vlastima da se naplaćuje parking u ovom naselju.

„To je odluka Skupštine grada i nikako ne može da bude nešto što je odredila Mesna zajednica“, odgovorio je on odlučno okupljenima.

Na njegov predlog oformljena je delegacija od nekoliko građana iz naselja koji su ostali na sastanku u mesnoj zajednici, ali prema njihovim rečima, sastanak je kratko trajao i nikakav dogovor nije postignut.

Po rečima Jelene Džarić, protesti će se nastaviti a naredni put će se građani bolje organizovati, u većem broju i dogovoriti do tada na koji način i kome da iznesu svoje zahteve i primedbe.

Nećemo da plaćamo tarifu kao da živimo u strogom centru Kragujevca 5
Foto: Z.S.M.

Većina učesnika večerešnjeg okupljanja smatra da protest treba radikalizovati, jer nikome nisu i dovoljno vodljivi, pa su se dogovorili da ubuduće obaveštavaju komšije od vrata do varata i od stana do stana, oformili su i viber grupu radi lakšeg komniciranja.

Takođe, optužili su brojne, ne i sve, predsednike skupština stanara „da su SNS-ovci” koji im „cepaju plakate” i namerno „bacaju u smeće obaveštenja o protestnim okupljanjima”.

I, tako su se Aerodromci i ovog petka razišli u mrak.

„Ako je Vučić mogao da povuče zakon o eksproprijaciji, mogu i gradske vlasti da povuku ovu odluku“, teši komšije jedan od njih.

Jezikom sportskih komentatora – nada umire poslednja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari