"Bilo je praktično zabranjeno da idemo u Srbijagas": Penzionisani inspektor i bivši član radne grupe za istraživanje 24 sporne privatizacije 1Foto: Danas (arhiva)

Dok je ove vlasti, u Srbiji nema nikakvih šansi da se ostvari bilo kakav značajniji rezultat u borbi protiv korupcije, posebno one političke, izjavio je u intervjuu FoNetu penzionisani policijski inspektor Siniša Janković, član radne grupe za istraživanje 24 sporne privatizacije, koja je osnovana u septembru 2012. godine i potom rasformirana.

Nažalost, sva istraživanja i sve činjenice ukazuju na to da je ova vlast debelo umešana u političku korupciju i da je zloupotrebljena politička moć, ocenio je Janković.

Vlast je, praktično, nosilac političke korupcije, i logično je da neće da radi protiv sebe, ukazao je on i konstatovao da je borba protiv korupcije zato fiktivna, kako se realno ništa ne bi poremetilo kada je u pitanju politička korupcija i njen „održivi razvoj“.

On je istakao da mu je bila „nesvakidašnja čast“ da bude član te radne grupe, formirane početkom septembra 2012. godine, kada je nova vlast, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, tadašnjim prvim potpredsednikom Vlade, pokrenula borbu protiv korupcije.

Napominje, međutim, da je kasnije, kao i ostali inspektori te grupe, na svojoj koži osetio da im nije dozvoljeno da istražuju malverzacije, jer se radilo o „fiktivnoj borbi“.

Nas su udarala „vrata u nos“ svako jutro kad smo ulazili u MUP. Stavljano nam je do znanja da se ne zanosimo, da možemo da radimo neke manje predmete, ali ne i veće, prepričao je Janković.

Radili smo i veće, ali nismo mogli daleko da odmaknemo, objasnio je Janković, koji je posle penzionisanja osnovao nevladinu organizaciju Kareja, specijalizovanu za otkrivanje i istraživanje korupcije.

Prema njegovim rečima, u toj radnoj grupi, na čijem čelu je bio Bogdan Pušić, bilo je 15 timova inspektora koji su se uhvatili u koštac sa malverzacijama u 24 sporne privatizacije.

Tim koji je vodio Janković imao je za šest meseci više od 40 uhapšenih lica, među kojima je bio i jedan bivši ministar.

Ali sve je to jako, jako, malo, u odnosu na ono što smo mogli da uradimo. Bilo nam je praktično zabranjeno da idemo u Srbijagas, zbog privatizacije Azotare u Pančevu, naglasio je Janković.

On je objasnio da im je iz tog javnog preduzeća nuđeno da im posredno dostavljaju podatke i dokumente, ali da „na takvu fiktivu nisu pristali“.

Onda je bilo po principu „ako nećete tako, onda nećete nikako“, opisao je Janković i dodao da je procena načelnika Pušića bila da bi na tom slučaju trebalo šest meseci da radi 100 ljudi.

„To znači da 100 inspektora treba da radi šest meseci, po planu koji sam napravio, bez da otkrijemo išta novo. A u tom trenutku je cela radna grupa imala 50 ljudi i već bila spremna za likvidaciju“, rekao je Janković.

Direktor policije (Milorad Veljović) je to nazvao „raštrkavanje“. I posle dve godine rada smo „raštrkani“, i tako umešanima u korupciju, posebno političku, ni dlaka sa glave nije falila, konstatovao je Janković.

Govoreći o ulozi Vučića, koji je kao prvi potpredsednik Vlade bio zadužen za borbu protiv korupcije, on je podsetio da se sastao sa radnom grupom posle dva meseca od njenog formiranja i verbalno snažno zastupao borbu protiv kriminala i korupcije.

Čim smo počeli da radimo, očekivao je da prva hapšenja. To može da se uradi, ali samo u crtanom filmu. Za ozbiljne kriminalne grupe i političku korupciju su potrebni meseci rada. Onda je usledilo i pitanje kako radna grupa ne hapsi nekoga, javnost je nestrpljiva i to očekuje, napomenuo je Janković.

Prema njegovim rečima, MUP je posle toga primenio metodu zavaravanja javnosti, jer je u medije puštena informacija da radna grupa štrajkuje, „zbog nerazumevanja od strane tužilaštva“.

Onda je došao Vučić, održao sastanak sa nama, rekao da niko ne sme da nas dira, da imamo svu podršku i da nije bitno nijedno prezime koje istražujemo. Navodio je i nekoliko zvučnih prezimena, pa i svoje i tadašnjeg predsednika Republike (Tomislava Nikolića), rekao je Janković.

To je, kako je naglasio, delovalo krajnje uverljivo i ostavilo utisak na sve, čak i na niže inspektore, koji su bili kritički nastrojeni prema toj proklamovanoj borbi protiv kriminala.

Sve nam je bilo dozvoljeno, samo da se neko uhapsi, da nova vlast pokaže javnom mnjenju i biračkom telu borbu protiv kriminala i korupcije. Prošlo je 10 godina zabluda i istina koje negiraju sve te zablude, i još ćemo neko vreme živeti u tim zabludama, smatra Janković.

Govoreći o istrazi u Srbijagasu, on je to ilustrovao primerom kako je jednom od zamenika načelnika najavio da ide sutra u to javno preduzeće, a da mu je ovaj uputio pogled koji je rekao sve, otprilike „ništa ti nisam rekao, Bog ti bio u pomoći, ako razbiješ glavu, razbio si je“.

Janković je pomenuo i da je nacrt krivične prijave koju je njegov tim podneo zbog malverzacija u privatizaciji Azotare imao neverovatnih 800 strana i da je obuhvatio 20-30 lica, što nikada u istoriji srpske policije nije napisano i da je to prihvatilo tužilaštvo za organizovani kriminal.

Vrlo brzo smo mi „raštrkani“, a predmeti se razleteli na sve strane. Nijedno od tih lica navedenih u nacrtu krivične prijave nije nikada ni pitano za bilo šta, zaključio je Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari