Gde ćemo za Prvi maj: Najpopularnija i najlepša mesta na Fruškoj gori za uživanje u prirodi 1Foto: Danas/A. L.

Izletišta Fruške gore i za ovaj praznik Prvi maj biće prebukirana. Donosimo listu najpopularnijih mesta, ali i nekih skrivenih bisera koje ova planina vešto skriva.

Iako je o ovoj vojvođanskoj lepotici svašta napisano ona i dalje krije mnogo toga. Kad bi rekli da postoji jedna planina na nekoliko kilometara od Novog Sada, koja ima 16 jezera, 40 vodopada i 17 manastira možda ne bi zazvučalo da se upravo radi o Fruškoj gori.

Procenjuje se da na čitavoj planini za 1. maj biti par stotina hiljada posetilaca. Uređena izletišta zaličiće više na mravinjake, pa kome ne smeta gužva na najpopularnijim mestima, najbolje je da svoje počne da traži još oko šest ujutro.

Najveća gužva očekuje se na Iriškom vencu, Stražilovu, Brankovcu, Crvenom čotu, Letenki…Neće biti baš mesta ni na Andrevlju, Testeri, Lipovači, Rohalj bazama, erdevičkim i vrdničkim banjama.

Iriški venac

Prva asocijacija na Frušku goru, njen je najpoznatiji vrh na visini od 502 metra. Kroz venac prolazi nekoliko planinskih puteva, ali i glavna magistrala kao veza između Novog Sada i Srema i veoma ga je lako pronaći. Od Novog Sada udaljen je svega 20 kilometara. Tu su još i hotel Norcev i TV toranj, planinarski dom i nekoliko izletišta.

Kružna staza oko čitavog izletišta dugačka je 20 kilometara. Najpoznatija znamenitost je spomenik Sloboda. Neke od planinarskih staza počinju od samog objekta Informativnog centra ili u neposrednoj blizini kod Rubenovog kruga. Od spomenika „Sloboda“ kreću još dve kružne staze obeležene tablama, te jedna od TV tornja.

Stražilovo

Stražilovo je popularno izletište pored Sremskih Karlovaca poznato i po tome što je tu sahranjen Branko Radičević u čiju čast je na vrhu podignut velelepni spomenik. Staza do spomenika se obnavlja, ali biće prohodna. Izletište je ispresecano prelepim planinarskim stazama koje se ovde ukrštaju na nekoliko mesta. Smešteno je usred šume i prvog stepena zaštite i ima dovoljno mesta za sve. Klupe i stolovi su upotrebljivi, a kako saznajemo i restoran je otvoren, tako da se može napraviti pauza i osveženje.

Popovica

Popovica iznad Sremske Kamenice najbliže izletište Novosađanima poznato po startu Fruškogorskog maratona. Na lokalitetu postoji poljana za kampovanje i izlete do koje vozi gradski autobus i pored koje je blizu vidikovac sa kog se prostire pogled na Novi Sad.

U blizini je poznato okupljalište mladih, Gorski smeško, gde se može opustiti uz piće i dobru muziku. Do jezera u blizini stiže se veoma brzo, laganim hodom za petnaestak minuta. U produžetku ovog puta dolazi se do livada i vidikovca iznad naselja Ledinci.

Drugi put vodi do Iriškog venca i dugačak je oko četiri kilometra. Na njemu se može obići vidikovac Orlovo bojište kao i Perina pećina. Na Popovici postoji i kružna tzv. Slavicina staza.

Gde ćemo za Prvi maj: Najpopularnija i najlepša mesta na Fruškoj gori za uživanje u prirodi 2
Stražilovo, foto: Danas/A. L.

Testera i Andrevlje

Blizu sela Čerević na severnom delu Fruške gore u opštini Beočin, ušuškana je jedna veštačka akumulacija, odnosno jezero Testera, na nadmorskoj visini od oko 180 metara. Jezero je nastalo u 19. veku kada je austrijski grof Odeskali pregradio dolinu potoka Potoranj, nedaleko od mesta na kojem se nalazio njegov letnjikovac.

Voda je okružena četinarskom i listopadnom šumom i savšeno je mesto za opuštanje. Blizu jezera je istoimeno izletište sa kompleksom odmarališta.

Ni hiljadu metara dalje nalazi se Andrevlje, sa modernim i preuređenim odmaralištem koje danas služi kao kongresni centar. Ovaj lokalitet je jedan od najuređenijih na Fruškoj gori. U okolini centra je livada, a kraj nje tereni za različite sportove, veliko šetalište kao i odlična staza za trčanje.

Letenka

Popularno dečije odmaralište izgrađeno je još sedamdesetih godina prošlog veka, sa predivnim, ali zapuštenim anfiteatrom u srcu listopadne šume. Letenka, na svojih 456 metara nadmorske visine, je široka i konforna, sa nekoliko sportskih terena.

Nalazi se u centru Fruške gore, na putu od Novog Sada ka Sremskoj Mitrovici i nema kafića, prodavnica niti restorana. Sve što će moguće da zatreba, mora da se ponese. U blizini Letenke je spomen obeležje Jabuka, a planinarskim stazama se može stići do Popovog čota i Grgurevačke pećine.

Brankovac

Između Zmajevca i Crvenog čota nalazi se popularno izletište Brankovac u centru Fruške gore. Na jednom delu je uređeno izletište sa svim mobilijarom i igralištem za decu,  a preko puta su prostrane livade koje posetitelji još zovu „Beočinske livade“ i sa kojih se vidi dobar deo južne Bačke.

Nekada je tu radilo odmaralište PTT-a, koje je sad napušteno. U blizini se nalazi i šumski put do Beočinskog manastira kao i dve plainarske staze, do Dumbovačkog vodopada i prema jugu do manastira Jazak.

Ledinačko jezero

Pogled na jezero i okolne bežuljke je slikovit i jedan od najlepših na Fruškoj gori. Ali vidikovac nije baš najbezbednije mesto, pa treba obratiti pažnju. Ovaj lokalitet pre svega treba posetiti ako vam je uz put. Strme litice, bogate fruškogorske šume i presečeni potoci koji su obrazovali slapove činili su ovo jezero čarobnim mestom.

Gde ćemo za Prvi maj: Najpopularnija i najlepša mesta na Fruškoj gori za uživanje u prirodi 3
Planinarska staza, Fruška gora, foto: Danas/A. L.

Jezero Kapavica

Smešteno je duboko u šumi, u blizina sela Vizić. Ovo veštačko jezero je najmanje jezero u Nacionalnom parku Fruška gora. Vodom ga pune obližnji izvor i podzemne vode. Put do jezera Kapavica je veoma interesantan i sam po sebi vredan posete.

Rohalj baze

Ova lokacija je omiljeno izletište meštana iz Divoša i drugih okolnih sela, a naročito su popularna noćenja u okolnoj šumi za vreme prvomajskih praznika. U blizini se nalazi veći broj planinskih izvora. Na svega nekoliko kilometara se nalaze manastiri Kuveždin i Đipša, a sa padina se pruža lep pogled na selo Divoš i sremsku ravnicu. Po vedrom danu u daljini se jasno vide planine Cer i Majevica.

Dumbovački vodopad

Dumbovački vodopad malo je teže pronaći, ali za one koji vole avanturu nema bolje zabave. Put do njega pravi je doživljaj i prelep je sa koje god strane krenete, donje, od saobraćajnice koja vodi od Rakovca ka Beočinu ili gornje, sa izletišta Brankovac. Vodopad je visok oko pet metara i jedan je od najleših na Fruškoj gori.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari