Nacionalni park Fruška gora: "Naši čuvari sve češće na meti napada, ponižavaju ih, psuju i vređaju" 1Foto: Danas/A. L.

Verbalni napadi na čuvare prirode u Nacionalnom parku Fruška gora u poslednjih mesec dana su sve učestaliji, saopštavaju iz ovog javnog preduzeća i napominju da ovaj trend ne samo da predstavlja neprihvatljivo ponašanje prema javnim službenicima, već može dovesti i do fizičkih povreda, što otvara pitanje krivično-pravne odgovornosti napadača.

– Ovi napadi se manifestuju kroz psovke, uvrede i poniženja, a često ih prate i nasilničke vožnje automobilima u blizini ovih punktova – navode iz JPNP „Fruška gora“.

Ističu da je važno da se ova situacija odmah adresira i da se spreči dalje eskaliranje problema.

– Čuvari prirode imaju status službenog lica i igraju ključnu ulogu u očuvanju naše prirodne baštine. Smatramo da je neophodno da se javnost upozna sa njihovom ulogom i odgovornostima koje imaju prilikom vršenja svog posla. Čuvari zaštićenog područja su u obavezi da primenjuju Zakon o zaštiti prirode, a s obzirom da rade u Nacionalnom parku dužni su da i primenjuju Zakon o Nacionalnim parkovima – navode u saopštenju.

Dodaju i da su prava i obaveze čuvara jasno i precizno definisane u određenim članovima zakona.

To su: praćenje kretanja i aktivnosti svih posetilaca i korisnika u zaštićenom području, posebno transporta građevinskog materijala i izgradnje objekata, korišćenja mineralnih sirovina, šume, flore i faune, uključujući divljač i ribe, upotrebu motornih vozila i plovila, postavljanje objekata na vodi i ulazak u objekte i zone gde su posete ograničene ili zabranjene, loženje vatre na otvorenom, odlaganje otpada, odvijanje sportskih takmičenja i drugih manifestacija.

U obaveze i prava se ubrajaju i praćenje stanja biljnih i životinjskih vrsta kao i drugih vrednosti zaštićenog područja; pružanje pomoći i saradnja sa lokalnim stanovništvo; pružanje podataka, pomoć i usluge posetiocima pri obilasku i razgledanju zaštićenog područja, naučnim istraživanjima i obrazovnim aktivnostima; saradnja sa korisnicima prirodnih resursa u zaštićenom području; saradnja sa nosiocima stvarnih prava na nepokretnostima u zaštićenom području u cilju zaštite prirode; saradnja sa drugim čuvarskim službama, inspekcijama i organima unutrašnjih poslova.

Ističu da, ukoliko dođe do narušavanja unutrašnjeg reda ili zaštite prirode, čuvar je dužan da legitimiše lica koja su u nedozvoljenim radnjama, izvrši pregled svih vozila i plovila, privremeno oduzme predmete i sredstva kojima je izvršen prekršaj ili krivično delo, i da naloži počiniocu vraćanje narušene prirode u prethodno normalno stanje.

– Svaki čuvar u zaštićenom području poseduje službenu legitimaciju na kojoj se nalaze njegovi osnovni podaci kao i podaci o licenci za obavljanje stručnih poslova. Svi čuvari imaju status službenog lica, nose službenu odeću čiji izgled i oblik je propisan pravilnicim. Čuvari zaštićenog područja i čuvari šuma su ravnomerno raspoređeni duž Fruške gore – ističu oni.

Iz uprave JPNP „Fruška gora“ pozivaju posetioce prirodnih lokaliteta parka da poštuju rad čuvara prirode i da se uzdrže bilo kakvog nepoštovanja i nasilničkog ponašanja.

– Uzmimo u obzir da su čuvari prirode tu da nam pomognu i da nas usmere ka pravilnom ponašanju u prirodi. Njihov posao je zahtevan i često podložan stresu, stoga je važno da im pružimo podršku i poštovanje koje zaslužuju – istakli su u saopštenju.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari