Ekološke organizacije traže moratorijum na 10 godina na seču šuma u Nacionalnom parku Fruška gora 1Foto: Petar Živanović

Ekološki pokret „Odbranimo šume Fruške gore“ i Mreža „Pošumimo Vojvodinu“ pozvali su danas nadležne organe vlasti i institucije da u najkraćem roku donesu vanredne odluke o obustavljanju „svih seča“ šuma na celom području Nacionalnog parka (NP) „Fruška gora“.

Tim povodom ove organizacije uputile su i javni apel, u kome se navodi da je najvažniji od pet zahteva da se uvede moratorijum na seču šuma u NP „Fruška gora“ najmanje na deset godina, u cilju revitalizacije i pošumljavanja površina koje su „degradirane“ intenzivnim korišćenjem šuma po Osnovama gazdovanja šumama 2017 – 2026. godine.

Drugi zahtev je da „Vlada Srbije donese uredbu o stavljanju van snage planskih dokumenata za redovne seče šuma u državnim, crkvenim i privatnim šumama, zatim uredbu o zabrani izvoza drvne sirovine, kao i uredbu o zabrani otuđivanja/prodaji prirodnih dobara u zaštićenim područjima prirode koja su vraćena u postupku restitucije“.

Od Ministarstva zaštite životne sredine se traži da inicira izradu nove stručne osnove i uslova zaštite prirode za nove Osnove gazdovanja šumama NP „Fruška gora“.

Ekolozi traže i da Ministarstvo zaštite životne sredine inicira izmenu Zakona o nacionalnim parkovima, sa kojima će se povećati površine u zoni Prvog stepena zaštite na najmanje 50 odsto površine.

Ekološke organizacije su upozorile da NP „Fruška gora“ posluje kao šumarsko -privredno preduzeće, a ne kao zaštićeno područje prirode prve kategorije.

„Potvrda ove tvrdnje su godišnji izveštaji o poslovanju i godišnji izveštaji o ostvarivanju Programa upravljanja zaštitom prirode, dostupni na njihovom sajtu, u kojima se jasno vidi da oko 60 procenata prihoda dolazi od korišćenja šuma, odnosno seče i prodaje drveta“, navodi se u apelu.

Ističe se da su svi problemi prisutni kako u državnim šumama, tako i u šumama koje su restitucijom vraćene Eparhiji Sremskoj, što čini oko četvrtine površine Nacionalnog parka.

Podseća se i da je ista situacija u svim nacionalnim parkovima i ostalim zaštićenim područjima u kojima preovlađuju šume.

Upozorava se i da AP Vojvodina, sa nepunih sedam odsto teritorije pod šumama, spada u najobešumljenija područja Evrope, a da gubitak humusnog sloja zemljišta delovanjem eolske erozije, već ugrožava i opstanak poljoprivrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari