Bizon Đuka i bizonke pronađeni i vraćeni u ograđeni deo: Tokom oluje divljač pobegla sa uzgajališta na Fruškoj gori 1Ilustracija Foto: Pixabay/LubosHouska

Velika šteta koju su prouzrokovale poslednje dve oluje na Fruškoj gori uništile su ogradu uzgajališta „Ravni“ i lovišta „Vorovo“, zbog čega su divlje životinje napustile ovaj ograđeni prostor Nacionalnog parka. Bizon Đuka i bizonke pobegli su posle obe oluje, ali na sreću, oba puta pronađeni su u blizini uzgajališta i vraćeni.

Kako kaže v.d. direktora JPNP „Fruška gora“ Živko Cvetković, radnici nacinalnog parka trenutno ne ulaze u ovaj ograđeni prostor kako ne bi uzbunjivali životinje koje su još uvek unutra.

Nada se da je većina divljači ostala u ograđenom prostoru, ali to neće proveravati dok ograda ne bude popravljena.

Šteta je dodaje ogromna, na 40 kilometara dugoj ogradi, na svakih 50 metara je neko drvo palo i urušilo ju. Popravka će kaže trajati par meseci, ali je najbitnije da nije bilo ljudskih žrtva jer kako ističe, ovaj deo šume izgleda kao iz filmova strave i užasa.

„Bizone smo oba puna našli blizu ograde. Svi su tu, nepovređeni. U prvoj oluju na nekih 500 metara, a u drugoj malo dalje, na oko kilometar. Ali tražili smo ih odmah posle nevremena, u noći i pred zoru, da smo čekali duže možda bi oni otišli i dalje. Za jelene to ne mogu reći, oni su otišli, ali koliko njih, ne možemo da pretpostavimo. Pokušavamo da ih zadržimo hranom. A da li će se vratiti na hranilišta, nadam se da hoće“, rekao je Cvetković.

Zbog popadalih stabala radnici nisu mogli na vreme da se probiju do hranilišta da nahrane životinje i one su, budući da u blizini ima neovršenih pšeničnih polja i polja pod kukuruzom koji je u fazi mlečne zrelosti i primamljiv za ishranu divljači, krenule u atare.

Ograda oko uzgajališta i lovišta i dalje je urušena na mnogim delovima, pa divljač može da migrira.

Direktror smatra da se deo divljači sigurno neće vratiti i da će ostati u otvorenom delu Nacionalnog parka. Lov nije opcija, jedino što se može je popraviti ogradu i onda ući u deo gde je uzgajalište.

„Dvadesetak ljudi trenutno radi na popravci ograde i uklanjanju stabala. Šteta na objektima je velika, par čeka je srušeno i dva senjaka, ali najkritičnije su ograde. Juče je bio i šumski inspektor da konstatuje stanje, tražili smo vanredni inspekcijski nadzor. Pošto je to uzgajalište jelenske divljači od kojih deo ide u centralnu Srbiju, ne znamo da li ćemo ih ove godine tamo puštati, a možda ni sledeće“, nastavio je direktor.

Iz ovog uzgajališta, godišnje se u prirodnu centralne Srbije pusti oko 25 evropskih jelena, ali sada prvo mora da se proceni koliko ih je uopšte ostalo na uzgajalištu.

„Trudimo se da ne idemo unutar uzgajališta, da ne bunimo dodatno životinje. Ako bi sada krenuli unutra deo bi sigurno pobegao. Lovište izleda katastrofalno, ogroman je broj izvaljenih drveća“, izjavio je Cvetković.

Podsetimo, Đuka, Fruška, Mila, Ninja i Cveta, bizoni su stigli prošle godine na Frušku goru iz Poljske i nastanjeni su u ovaj ograđeni deo. Građani Srbije su u glasanju koje je raspisao NP ovim životinjama dali imena.

“S obzirom da se radi o međunarodnom ekološkom i biološkom projektu ali i turističkom, deca iz tri države – Srbije, Španije i Poljske – dali su svoje predloge za nadimke, a potom su građani Srbije izglasali imena svojih novih miljenika”, saopšteno je tada na Fejsbuk profilu Nacionalnog parka Fruška gora.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari