Bodrožić: Prenošenje objava podrške počiniocu zločina ukazuje koliko je srozan nivo novinarstva 1foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić izjavio je danas da se na primerima medija koji prenose video snimke podrške sa društvenih mreža učeniku koji je u beogradskoj školi ubio devet osoba, vidi „koliko je srozan nivo novinarstva“ u Srbiji.

List Alo preneo je danas na svom sajtu snimak koji je na društvene mreže postavila maloletnica sa uvredama žrtava i porukom podrške učeniku škole „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru koji je 3. maja ubio osam učenika i radnika obezbeđenja, a ranio šest učenika i nastavnicu.

Bodrožić je za agenciju Beta izjavio da su kriterijumi u novinarstvu u Srbiji izgubljeni dolaskom Srpske napredne stranke na vlast, što je vidljivo i u izveštavanju o ovoj tragediji.

„U ovim danima još jače se uočava koliko je srozan nivo novinarstva u našoj zemlji. Kriterijumi su odavno izgubljeni a dolaskom Srpske napredne stranke na vlast ti najgori mediji smešteni su na pijedestal novinarstva“, rekao je Bodrožić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je ranije danas da je „neophodno da očuvamo razumnost i stabilnost, pogotovo prema našoj deci koja informacije prate iz različitih izvora i medija“.

Kako je prenela televizija N1, iz MUP-a je apelovano „da dečji profili na društvenim mrežama budu pod roditeljskom kontrolom, u smislu nadzora nad sadržajima kojima dete pristupa, sa kim i na koji način komunicira i u kom vremenu“.

Iz MUP-a su zatražili da ljudi budu „prisutni i udruženi u prevazilaženju situacije koja je sve građane Srbije uznemirila i duboko potresla“.

Sve vesti o masovnom ubistvu kod Mladenovca pratite u Danasovom BLOGU.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari