Bodrožić: Većina medija izveštavala senzacionalistički, zanemarili dostojanstvo žrtava i Kodeks 1Foto: FoNet / Aleksandar Barda

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić ocenio je danas da je većina srpskih medija izveštavalo o tragediji u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na senzacionalistički način, zanemarujući dojanstvo žrtava i novinarski Kodeks.

„Oni koji su i do sada kršili Kodeks, to su radili i sada, ali je to ova dva dana bilo vidljivije zbog situacije koja nas je zadesila. Bilo je onih medija koji nisu jurili roditelje žrtava za izjave, niti licitirali broj stradalih. Ali je veći deo medija izveštavao neodgovorno i senzacionalistički, jureći za publikom i nisu uzimali sa rezervom izjave svedoka“, rekao je Bodrožić za agenciju Beta.

Naveo je da su konzumenti postali isti kao mediji koje redovno prate.

„I društvo je obolelo. Trčali su pred mikrofone sa poluproverenim informacijama. Takva nepromišljenost, i medija i konzumenata, dovodi do bola porodica žrtava“, rekao je Bodrožić.

On je istakao da NUNS ne raspolaže instrumentima za kažnjavanje ovakvog izveštavanja, ali vlast, koja može to da uradi, ne želi da išta promeni.

„Zakoni za takve medije ne važe. Mediji su močuga u službi vlasti. Oni su slika i prilika onoga koji vlada, predsednik Vučić je hodajući tabloid. Bavi se stvarima koje mu nisu u opisu posla i iznosi u javnost osetljive informacije“, izjavio je Bodrožić.

Osmoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni su u sredu, 3. maja, o oružanom napadu jednog četrnaestogodišnjeg učenika u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u centru Beograda.

Šestoro učenika i jedna nastavnica su povređeni a napadač je uhapšen.

Sve vesti u vezi sa tragedijom na Vračaru pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari