Ovogodišnji ciklus Međunarodne letnje škole srpskog jezika, kulture i istorije, započet 16. jula na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, završava se ovog vikenda. U klupama studentskog kampusa pored Dunava 55 studenata sticala su osnovna znanja i proširivila postojeća iz fonologije i gramatike savremenog srpskog jezika, kao i iz srpske književnosti, kulture i istorije. Među njima je bilo polaznika iz Rusije, Francuske, Rumunije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske, Norveške, Poljske, Makedonije, Ukrajine, Nemačke i Grčke.


Putem ove letnje škole omogućeno je stipendiranje studenata slavistike i drugih srodnih disciplina iz zemalja u okruženju, te im je pružena prilika da upoznaju ove prostore, da prošire svoja znanja, i da postanu svojevrsna spona između novosadskog i njihovih matičnih univerziteta.

Međunarodna letnja škola Filozofskog fakulteta osnovana je 1996. godine sa zadatkom da populariše i širi učenje srpskog jezika, podstiče i unapređuje upoznavanje sa srpskom književnošću, kulturom i istorijom izvan granica Republike Srbije.

U samo 15 godina ova škola stekla je veliku reputaciju zahvaljujući predavačima, lektorima i njihovim udžbenicima, ali i podršci Vlade Vojvodine, odnosno Sekretarijata za obrazovanje, koji podstiču i pomažu ovaj važan projekat, istakla je dekanica Filozofskog fakulteta, profesorka Ljiljana Subotić prilikom posete predstavnika Fakulteta i polaznika škole Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, koji je dodelom 21 stipendije i pet polu stipendija inostranim studentima, pomogao ovaj projekat od izuzetnog značaja za Novosadski univerzitet, Vojvodinu i region u celini.

„Normalno je da iz multikulturalne sredine kao što je Vojvodina potekne ovako značajan projekat koji je pokrenula profesorka Subotić“, rekao je zamenik resornog sekretara prof. dr Zoltan Jegeš. On je naveo da je Međunarodna letnja škola srpskog jezika postala brend prepoznatljiv u Vojvodini i Evropi, te je izrazio nadu da su polaznici ove škole osvežili postojeća jezička znanja iz srpskog jezika i obogatila ih novim, na obostranu korist, jer se od ovih mladih ljudi očekuje da budu naši ambasadori u svojim zemljama i na svojim fakultetima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari