Tokom dva dana Tamburaškog sabora u Deronjama, pored uživanja u odličnoj muzici, posetioci će imati priliku da prisustvuju i propratnim manifestacijama, koje će se odvijati u Etno selu u okviru Tamburaškog sela. Turistička organizacija opštine Odžaci pobrinula se da sabor ove godine gostima ponudi izuzetno bogat dnevni sadržaj.


Članice Udruženja žena „Zlatne niti“ iz opštine Odžaci predstaviće svoju umešnost u vezenju, heklanju, oslikavanju svile i stakla, na izložbi ručnih radova u „Etno kući“. Osim toga one će posetiocima ponuditi niz kulinarskih specijaliteta koje će pripremati upravo pred njima. Etno kuća će biti otvorena za sve posetioce od 11 do 13 sati oba dana Sabora, nakon čega će članice udruženja svoje radove i kulinarske specijalitete izložiti na platou u Tamburaškom selu. Takođe, dva dana pre početka Sabora, 28. avgusta, u porti srpske pravoslavne crkve u Deronjama biće otvorena i likovna kolonija „Sv. Rafailo Momčilović 2013“, u okviru koje će stvarati 12 ikonopisaca i pejzažista.

Posebnu pažnju privlači takmičenje u kuvanju ovčijeg i ribljeg paprikaša. Tradicionalno jelo Deronja – ovčiji paprikaš kuva se u petak, 30. avgusta sa početkom u 14 sati, dok će se nadmetanje u kuvanju ribljeg paprikaša održati u subotu, 31. avgusta u 14 sati. Takmičiće se 30 ekipa.

Atraktivna će biti i izložba starih poljoprivrednih mašina, mahom traktora, koja će se održati u etno domaćinstvu Savićeve vetrenjače, u subotu, 31. avgusta. Izložbena postavka biće otvorena od 9 do 19 sati.

Posebno će se tokom Sabora nadsviravati mlade nade tamburaške muzike, u subotu od 18:30 časova, a biće održana i Internacionalna smotra folklora „Đeram“, u petak od 18:30 sati. Defile učesnika u narodnim nošnjama, od OŠ „Vuk Karadžić“ ka centralnoj bini, kreće u 17 sati.

Tamburaški sabor u Deronjama biće održan 30. i 31. avgusta. Takmičiće se 11 tamburaških orkestara, od kojih će se najbolji direktno plasirati na VII Svetski tamburica fest 2014. u Novom Sadu. U revijalnom delu Sabora će nastupiti zvezde estrade Haris Džinović i Aca Lukas, a manifestaciju će voditi Ivan Ivanović, deklarisani ljubitelj tamburaške i kafanske muzike. Tamburaški sabor u Deronjama se održava pod pokroviteljstvom opštine Odžaci i AP Vojvodine. Ulaz na veliki Tamburaški sabor biće besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari