Biblioteka grada Kostolca svake godine učlani oko 2000 članova, kolektivni upis ostvaruje se sa skoro svim sindikalnim podružnicama u gradu a knjižni fond broji oko 28000 knjiga. Raspolaže sa sa dobro postavljenim i oformljenim informativnim sistemom elektronskim zapisima i automatskom bazom podataka, lisnim katalozima – autorskim, stručnim, na naslov dela, predmetnim, analitičkim i topografskim.

Svake godine organizuje se besplatni upis đaka prvaka, njihove posete biblioteci, izložbe radova učenika, nagradni temati, pedagoške radionice a formirana je i sekcija Mladi bibliotekar. Kostolačkom Udruženju likovnih stvaralaca – ULUK ART omogućila je okupljanje i izlaganje njihovih radova a pesnicima su prostorije biblioteke uvek bile otvorene za promocije njihovih knjiga. Gosti biblioteke su bili brojni anonimni i poznati pesnici, književnici, slikari, duhovnici, profesori, akademici, a deo programa ostvaren je u saradnji sa crkvom Sveti Maksim ispovednik.

– Biblioteka nije više sama organizator kulturnih programa već ih organizuje zajedno sa Klubom ljubitelja knjige Majdan. U okviru obeležavanja 50. godina postojanja Gradske biblioteke u Kostolcu i višedecenijskog čitališta i postojanja sindikalnih biblioteka pri Kostolačkim ugljenokopima, 15. septembra 2003. godine osnovan je Klub ljubitelja knjige „Majdan“. Osnovni razlozi osnivanja Kluba su popularisanje knjige i čitalaštva , pružanje pomoći biblioteci i razvoj i obogaćivanje kulturnih aktivnosti u Kostolcu. Tako je klub pokrenuo organizovanje dečijih radionica – pozorišne radionice i radionice na temu „ Životne vrednosti, formirani su Dečija pozorišna družina Patuljci i Dramski studio, otvorio je i puteve saradnje sa ustanovama kulture van Kostolca i istaknutim i afirmisanim književnim stvaraocima. Klub je posebno značajan zbog njegove izdavačke delatnosti, pokrenuo je izdavanje časopisa za književnost i kulturu Majdan i više izdavačkih edicija , kaže upravnica Slavica Pejović.

U okviru novogodišnjeg programa za decu, u Biblioteci je prvog dana u novoj godini organizovan program za bake deke i unuke pod nazivom Novogodišnja radosnica. Gost je bila pesnikinja Ana Dudaš sa svojom najnovijom slikovnicom koju su promovisali članovi Dečije pozorišne družine Patuljci, uz prisustvo klovna i Deda mraza koji su deci delili poklone.

Vreme iskušenja održano je 6. februara – predavač Dragoljub Dragan Nedeljković, član Evropske akademije nauke, književnosti i umetnosti, savetnik u izvršnom telu Evropskog društva kulture u Veneciji i predsednik Srpskog centra Evropskog društva kulture. Poslednjeg dana februara održan je muzičko poetski recital Pamtite me po pesmama mojim na kome je poeziju Duška Trifunovića predstavio Branko Pražić, kantautor iz Novog Sada. U martu i aprilu održano je nekoliko promocija knjiga – Jato – ptice u srpskom pesništvu, antologija koju je priredio pesnik Raša Perić a izdao Majdan, Izabrane pesme Saren Tuje, pesnikinje iz Kine mongolskog porekla koja je učestvovala na prvim Međunarodnim susretima poezije u Kostolcu. Klub ljubitelja knjige Majdan objavio je izbor njene poezije u prevodu pesnika Dragana Dragojlovića, a promociji je prisustvovao Liu Jongong, savetnik za kulturu u Ambasadi Kine. Zbirku poezije Miće Cvijetića Čvorovi i uzlovi, pesnika i urednika Književnih novina predstavili su Lujo Danojlić, pesnik i književni kritičar i Zorka Mirković, urednik izdanja i književni kritičar.

Organizovanjem ove promocije Majdan obeleženo je i 60 godina od osnivanja „ Književnih novina“. Knjigu Aradska tvrđava grupe autora ( Božidar Panić, Sima Žarkov, Miloš Kristi, Andrej Kačor…) predstavili su Slavoljub Stojadinović – Regrut i Miladin Josić. Vaskršnja izložba majke i ćerke Ane i Nataše Knjazović, slikarki iz Kovačice, predstavnica poznate škole naivnog slikarstva, organizovana je u saradnji sa Udruženjem likovnih umetnika Kostolca ART, a prihod je bio namenjen dovršetku crkve u Kostolcu Svetog Maksima Ispovednika. Od 21- 24. maja u kostolačkoj crkvi održani su Književno duhovni susreti Kostolačka žiška, a 14. juna u Biblioteci je održano Veče pesnika iz dijaspore na kome su učestvovali članovi Udruženja književnika iz Beča Reč, boja, ton Kasijana Stanić Milošević, Darko Markov, Stjepan Herman Stojanović i Ante. Petog avgusta na platou ispred Biblioteke promovisana je najnovija zbirka pesama Zorana Stojićevića Rikarda Izgubljena lepota koju su izdali Srpska knjiga iz Rume i KLjK Majdan. Stihove su pored autora kazivali glumci Miloš Petrović i Mile Marinković, a o knjizi je govorila i pesnikinja Ana Dudaš, napominje upravnica kostolačke biblioteke.

U okviru letnjeg programa, dvanaestog avgusta organizovano je muzičko poetsko veče u kome su učestvovali Ana Dudaš i Predrag Banjeglav. Muzički program upotpunili su David Gertner na harmonici i vokalni solista Marina Stević, a glumci Dramskog studija Veroslava Malešević i Slobodan Bole Pejović izveli su kraću jednočinku Mome Kapora Vikend.

Nedelju dana kasnije održano je Veče satire i aforizama. Uz starogradsku muziku i orkestar Lipov lad i učešće crkvenog hora Svetog Maksima Ispovednika, aforizme i satirične pesme govorili su Miodrag Lazarević, Mile Marinković, Ljilja Panić i Branislav Docin. Krajem avgusta u kostolačkoj crkvi održana je promocija knjige Vaskrsnik Isus Hristos u srpskom pesništvu, zbornik Raše Perića, a predstavili su je Slobodan Rakitić, Milica Jeftimijević Lilić i sam autor. Gost biblioteke u septembru bio je i Pero Zubac, naš poznati pesnik koji je predstavio svoje najnovije stihove uz pratnju kantautora iz Novog Sada Branka Pražića. Krajem meseca održan je i drugi Međunarodni susret pisaca na kome su učestvovali stvaraoci iz Francuske, Kine, Italije, Slovenije, Makedonije… U okviru Meseca knjige promovisana je zbirka poezije Crveni božuri kostolačkog pesnika Velje Gavrilovića, a pred kraj meseca gost Biblioteke bio je Rajko Petrov Nogo. Poznati srpski pesnik kazivao je stihove iz svoje najnovije knjige Ne tikaj u me o kojoj je kao i o njegovom stvaralaštvu govorio Dragan Hamović, pesnik, književni kritičar i urednik u Zavodu za izdavanje udžbenika. Sredinom novembra održano je Književno veče na kome je gost bio Dragan Dragojlović, književnik i pesnik. Tokom večeri predstavljena su najnovija dela ovog poznatog srpskog pesnika koja su se pojavila na ovogodišnjem Beogradskom sajmu knjiga – Američke i druge priče, Tragovi našeg života, Knjiga o ljubavi i druge pesme o ljubavi i roman za decu Velika mala škola. Pored autora, stihove su kazivali i glumci Dramskog studija Ana Malešević i Mile Marinković. Krajem istog meseca održana je promocija zbirke pesama Trag u sećanju Slavice Stanojlović, autorsko veče pesnikinje iz Kostolca koja se predstavila kao poetesa i slikarka, podseća Slavica Pejović, upravnica kostolačke biblioteke.

 

Promocije

U biblioteci je 5. decembra održana promocija knjige Srpske antejske pesme koju je izdao Grafički atelje Bogdanović iz Beograda a priredio D. Žebeljan. Promociji antologije antejske pesme u srpskom pesništvu koju je izdao Grafički atelje Bogdanović iz Beograda, pored autora prisustvovali su urednik Zorka Mirković, recenzent i pesnik Dragomir Brajković i ilustrator Bosiljka Žebeljan. Stihove su kazivali Veroslava Malešević i Mile Marinković. Tri dana kasnije, osmog decembra priređeno je književno veče posvećeno stotom kolu Srpske književne zadruge. Ovo kolo, najstarije i najuglednije edicije srpske književnosti i izdavaštva koje je na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu proglašeno najboljom edicijom predstavili su Slobodan Rakitić, predsednik Srpske književne zadruge, Marko Nedić, glavni urednik, Dragan Lakićević, autor knjige priča Ludački rukopis, Dragan Brajković, pesnik, autor pesama Pesma u pesmi i Darko Tanasković, autor knjige Islam – dogma i život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari