Svim reprezentacijama koje konkurišu za direktan plasman ili mesto u baražu iz evropske zone kvalifikacija za odlazak na Svetsko prvenstvo u Brazil naredne godine, osim Francuskoj, ostalo je još 180 minuta manje ili veće borbe tokom koje će pokušati da ostvare zacrtane ciljeve.

Nemačka, Holandija i Italija već su „vizirale“ pasoše za Brazil, blizu tog cilja su Belgija, Španija i Švajcarska, dok će skoro sigurno u dodatnim mečevima, između ostalih, igrati Hrvatska, Švedska i Francuska. U samom finišu kvalifikacija najinteresantnije će biti u H grupi, u kojoj su četiri reprezentacije smeštene u razmaku od tri boda.

Engleska je lider i tu može i ostati ukoliko ostvari pobede u preostala dva susreta čiji je domaćin. Večeras će na Vembli stići desetkovani Crnogorci, koji su u sva tri prethodna susreta sa „Gordim Albionom“ uspeli da osvoje po bod, pa im je osnovna želja da tu tradiciju nastave. Međutim, neće im biti lako, jer selektor Branko Brnović zbog povreda neće moći da računa na kapitena Mirka Vučinića, iskusnog defanzivca Marka Bašu, golmana Mladena Božovića i pouzdanog Milorada Pekovića, dok Vladimir Božović nema pravo nastupa zbog nagomilanih žutih kartona. Sve oči „đetića“ uprte su u Stevana Jovetića, koji mora da nadjača probleme sa listom ne bi li Crnogorci ostali u konkurenciji bar za baraž i u poslednjem kolu. Ukrajinci imaju bolji međusobni skor od Crnogoraca, zbog čega će biti bolje plasirani ukoliko i na kraju kvalifikacija ove dve selekcije budu imale isti broj bodova. Svoju šansu vidi i Poljska, mada je nerealno očekivati da sa dva teška gostovanja donese ceo plen.

U A grupi, u kojoj je selekcija Srbije ostala bez ikakvih šansi za mesto na Mondijalu, Belgijanci će na Maksimiru pokušati da osvoje bod, koji će im biti dovoljan za prvo mesto na tabeli. Ukoliko pak ekipa Igora Štimca zabeleži pobedu, Belgijanci će novu „meč-loptu“ imati kod kuće protiv Velsa. Bosna i Hercegovina u G grupi drži sudbinu u svojim rukama, jer zbog boljeg međusobnog skora ima prednost u odnosu na Grčku. Izabranici Safeta Sušića bi pobedama nad slabim Lihtenšajnom kod kuće i nemotivisanom Litvanijom u gostima već sada prokrčili put ka Brazilu. Isti scenario priželjkuju i Rusi, koji pred poslednja dva susreta imaju bod više od Portugalaca. Kristijano Ronaldo i saigrači nadaju se da Luksemburg ili Azerbejdžan na svojim terenima mogu biti „tvrd orah“ za „baćuške“, mada je realno da Portugalci šansu za Mondijal potraže u baražu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari