U Salašu Noćajskom, u mačvanskom delu sremskomitrovačke opštine, i dalje nema mira. Posle 22 dana pauze, u noći između utorka i srede, ponovo je napadnuta stoka, ovog puta u domaćinstvu Vladana Nikolajevića. Stradala je jedna ovca, a on se našao oči u oči sa – šakalom.
– Bilo je to oko pola četiri ujutro.

U Salašu Noćajskom, u mačvanskom delu sremskomitrovačke opštine, i dalje nema mira. Posle 22 dana pauze, u noći između utorka i srede, ponovo je napadnuta stoka, ovog puta u domaćinstvu Vladana Nikolajevića. Stradala je jedna ovca, a on se našao oči u oči sa – šakalom.
– Bilo je to oko pola četiri ujutro. Psi su lajali pa me je to probudilo. Odmah sam pojurio iz kuće. Malo me je zbunilo što psi laju u delu dvorišta naspram ovčarnika, kod mehanizacije. U jednom boksu već je bila usmrćena jedna ovca, dok su na nekoliko ovaca i koza bili vidljivi tragovi davljenja. U drugom boksu video sam jednu kozu paralisanu od straha. U tom trenutku preko ograde je nešto skočilo na mene. Izmakao sam se u poslednjem trenutku i izbegao ujed. Nisam lovac, ali pretpostavljam da je reč o šakalu. Bio sam paralisan od straha. Dok sam se osvestio šakal je već pobegao prema bogazu i kanalima u ataru – prepričava Nikolajević nesvakidašnji događaj.

Odoše evri u nepovrat

Vladanove komšije navraćaju da čuju šta se zbilo. Radosav Božić nabraja kako je zver od polovine marta do sada u više pojedinačnih napada zaklala ukupno skoro 60 grla stoke.

– Ode u nepovrat još 150 evra, a i do sada smo štetovali po prilici. I prošli put mi je ubio jednu sjagnjenu ovcu. Ova je trebalo da se jagnji za nekoliko dana – kaže Nikolajević i navodi da je posle prvog napada zveri na njegovu stoku, 5. maja, skoro dve nedelje spavao na otvorenom, u dvorištu, rešen da sačuva ovce. Napada nije bilo tri nedelje, ljudi su se malo opustili i zver se vratila.

Prema njegovoj priči odmah ujutro je obavestio seosku veterinarsku stanicu, gde su mu savetovali da slučaj prijavi Mesnoj zajednici i policiji koja je potom došla i sačinila zapisnik.
– Nekoliko ovaca i koza imaju baš vidljive tragove napada i ne znam koliko će njih uginuti. Jedna ovca je, ipak, čak dva puta preživela napad zveri. Registrovao sam ovčarsku farmu, hteo da razvijem biznis, a ispade da mi ne da neka životinja – kaže Nikolajević.
Veterinar u Veterinarskoj stanici „Equus-vet“ Nebojša Ljeskovac kaže da veruje u Vladanovu priču, ali da i dalje dovodi u sumnju mogućnost da je ovde reč o šakalu.
– Ne mogu da verujem da je reč o šakalu jer je on plašljiva životinja da bi tako napadao. Jedino ako je zaražen besnilom pa je doživeo poremećaje. Zbog toga smo i zabrinuti. Moguće je da je povređenoj stoci preneo silvatično besnilo koje je stalno prisutno među divljim životinjama i na koje uz pojavu „urbanog“ besnila mnogi zaboravljaju. Nažalost, mi sada imamo redovnu akciju analize krvi ovaca na brucelozu i niko ne radi analize na besnilo. Srećom, iz razgovora sa stočarima saznajemo da niko ne sumnja na promene ponašanja kod stoke – kaže Nebojša Ljeskovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari