Danas sastanak Tima za škole, pominje se i pomeranje raspusta 1Foto: BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/MO

Redovna sednica Tima za škole na kojoj će biti doneta odluka kako će škole raditi od ponedeljka, 1. novembra, biće održana danas i njoj će, kako je najavljeno, prisustvovati i neki članovi Kriznog štaba.

Posle tog sastanka biće jasnije i o kakvom pomeranju raspusta je juče govorila premijerka Ana Brnabić, koja je kazala da će se „razmatrati mogućnost da se malo pomeri (školski) raspust“.

Nezvanično nam je rečeno da je verovatno mislila na predstojeći jesenji raspust, ali potvrdu ove informacije nismo uspeli da dobijemo.

Dodatnu zabunu je izazvala i izjava epidemiologa Predraga Kona koji je kazao da se potencijalno razmišlja da prekidi u radu škola budu povezani sa raspustom, odnosno da raspust bude ranije, ne precizirajući da li misli na jesenji ili zimski.

Prema školskom kalendaru, učenicima sledi dvodnevni predah 11. i 12. novembra, koji je označen kao jesenji raspust, a zapravo je reč o spajanju državnog praznika Dan primirja u prvom svetskom ratu (koji se obeležava 11. novembra i neradni je za sve državne ustanove) sa predstojećim vikendom.

I u vojvođanskim školama 12. novembar će biti neradni, iako u kalendarima rada obrazovnih ustanova koji važe za Pokrajinu ne postoji jesenji raspust.

„Budući da se radi o petku – poslednjem radnom danu u nedelji, uz saglasnost Ministarstva je dogovoreno da i taj dan bude neradni i nenastavni dan. Na ovaj način, iz razloga ekonomičnosti uštedeće se na troškovima grejanja i putnim troškovima za đake i nastavnike putnike, a to neće biti na uštrb obrazovno-vaspitnog procesa“, pojašnjavaju za Danas u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje odluku da 12. novembar bude neradni dan.

A uoči nove sednice Tima za škole sve više kontadiktornosti.

Ministar prosvete u utorak je najavio da će biti održan sastanak sa Ministarstvom zdravlja, a na pitanje Danasa o čemu se razgovaralo, iz Ministarstva prosvete su juče odgovorili da sastanku nisu prisustvovali predstavnici tog ministarstva.

Oni su nas uputili na Ministarstvo zdravlja, iz koga nisu odgovorili da li je sastanak uopšte održan.

S druge strane, epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović, koji je više puta isticao da škole treba da pređu na onlajn nastavu, sada kaže da one treba da nastave da rade.

„U svakom slučaju, opredeljenje je da škole treba da nastave da rade. Semafor sistem će se koristiti i dalje, s tim što će se gledati da u gradovima gde ima najviše obolelih, mora da se ide na treći nivo, odnosno onlajn. Prateći poslednjih dana šta se dešava, mislim da ova kombinovana nastava već daje rezultat. Bitno je da svaki roditelj shvati da, ako je neko iz porodice bolestan, ne treba slati dete u školu“, rekao je Tiodorović za portal Nova s.

Da kompletne onlajn nastave neće biti ukazuje i jučerašnja izjava premijerke:

„Oni („Batut“, medicinski deo Kriznog štaba i Ministarstvo prosvete prim.aut.) će u četvrtak imati još jedan sastanak i onda će Kriznom štabu dati svoju preporuku. Ono što je meni izuzetno važno i što mislim da ne treba da se menja je da deca od prvog do četvrtog razreda osnovne škole nastave da idu u školu“, kazala je Brnabić.

Od početka školske godine epidemiološka situacija u lokalnim samoupravama se menjala, što je uticalo na način rada obrazovnih ustanova.

Najkritičnije je bilo u trećoj i četvrtoj nedelji septembra, kada je sem srednjoškolaca i jedan broj učenika sedmog i osmog razreda bio na kombinovanoj  nastavi, a u nekim opštinama i gradovima srednjoškolci su prebačeni na onlajn rad.

Broj škola u kojima je uveden neki od atipičnih oblika rada se postepeno smanjivao, pa je prošle nedelje kombinovana nastava bila samo u srednjim školama u Beogradu, Šapcu i Vrnjačkoj Banji, a ove nedelje po tom sistemu idu i srednjoškolci u Nišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari